Nobelprisen
0 kommentarer

Salomons sang af Toni Morrison

af d. 9. januar 2020
Info
 
Sideantal

372

Udgivet

2019

ISBN

978 87 400 6027 0

Originaltitel

SONG OF SALOMON

Udgave

4. udgave

 

Hvis en forfatter i hele den lange, brogede litteraturhistorie har fortjent Nobelprisen, så er det dælme Toni Morrison. Mage til kraftværk af talent og fortælleglæde.

Toni Morrison er sort amerikaner og skriver sit folks historie med et skarpt, men lykkeligvis også humoristisk blik både for racemæssig forskelsbehandling og for de sortes egne styrker og svagheder. Det er sjov for alvor.

“Salomons sang” fra 1977 er værket, der skaffede hende det helt store gennembrud. Bogen er en episk fortælling beslægtet med flere af de udødelige værker, der har fået prædikatet Den Store Amerikanske Roman, fx “Huckleberry Finn” af Mark Twain. En bragende god historie, et inciterende eventyr, et tidstypisk røntgenbillede af USA, en solid sjat empati udmalet i bogstaver.

Vi følger en velhavende sort familie med det aparte efternavn Dead. Hovedpersonen er Macon, der får tilnavnet Milkman, fordi hans kærlighedshungrende mor ikke ville stoppe med at amme ham.

Milkmans bedste ven kaldes Guitar, og de to er et par krushårede charmerende scorekarle i 1960’ernes Michigan, i starten uden de store bekymringer, men hen ad vejen sniger livets skyggesider sig ind på dem. Blandt andet myrdes sorte rundt omkring i landet vilkårligt af hvide racister – det filosofiske spørgsmål er så, om sorte nogen sinde ville gøre det samme?

Milkmans urkraft af en faster, Pilatus, og hendes smukke datterdatter Hagar driver hver på deres måde den ubekymrede knægt ud på en rejse tilbage i slægtens historie. Tilbage til en tid, hvor hvide herrefolk uden lovens smålige indgriben kunne rydde besværlige sorte af vejen. Tilbage til en mytisk hule med blegnende knogler og muligvis en større skat i guldklumper.

Iført sit elegante jakkesæt og smarte sko møder Milkman på sin færd livsfarlige sorte rivaler, venligtsindede kvinder og et farverigt anegalleri, hvis adfærd antyder, at der er mere mellem himmel og jord end det, vi kan se med vores blotte øje.

For pokker, hvor er det underholdende. Og dybt. Mere Morrison, tak.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter