0 kommentarer

Hypnotisøren af Lars Kepler

af d. 25. januar 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

588

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-08213-5

Originaltitel

Hypnotisören

 

En hel familie forsøges udslettet. Faderen findes myrdet og delvist parteret i et omklædningsrum. Familiens hjem ligner en slagtehal. Den 15-årige søn er i yderste livsfare efter utallige knivstik, da han bringes til hospitalet. Hans krop er i chok og han er bevidstløs. Da det går op for kriminalkommissær Joona Linna, at familien også indbefatter en ældre søster, bliver det meget vigtigt at finde hende før gerningsmanden. Der skal tænkes hurtigt og Joona Linna tilkalder læge Erik Maria Bark, specialist i traumer og ex-hypnotisør. Meget modvilligt går lægen i gang med at hypnotisere den kvæstede dreng, for at nå frem til et signalement af gerningsmanden. Men Bark er pludselig dybt involveret i ikke bare én men flere politisager, der også får alvorlige konsekvenser for hans egen familie.

Kriminalkommissær Joona Linna er finlandssvensker, stædig som bare fanden, og har en god fornemmelse for hvornår han skal tage en sag. Op mod ham har vi lægen og hypnotisøren, Lars Maria Bark, som spiser piller for at sove, piller for at holde sig vågen og piller for at dæmpe den underlige fornemmelse i maven. Mens politimanden er skøn og nem at blive interesseret i, er lægen usikker, fejlbehængt og pillemisbruger, men også yderst menneskelig.

”Hypnotisøren” er god, men den når ikke skyerne. Krimien er delt op i mange små afsnit, som alle har en særdeles effektiv cliffhanger. Man har aldrig et øjebliks ro, men er småskræmt tvunget til at læse videre. Men disse konstante peaks er lidt for bevidst skruet sammen og det forstyrrer flowet. Der er to hovedspor i bogen, lidt sidespor og lidt løse ender hist og pist. Den indledende nedslagtning af en familie bliver hurtig en sekundær historie og det er scenen simpelthen for spektakulær og for stort slået op til at man helt kan acceptere. ”Hypnotisøren” virker en anelse kalkuleret og mangler sært nok passion. Men det er en god begyndelse og det kan gå hen og blive rigtig godt i de kommende bind.

Allerede inden bogen var oversat suste rygterne om et nyt svensk krimi-hit over Øresund og satte brand i danskernes sultne krimihjerter. ”Hypnotisøren” udkom i 2009 og inden året var gået var den solgt til udgivelse i 29 lande. Det er ret godt for en krimi-debut. Lars Kepler er pseudonym for forfatterparret Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, og de har planlagt en hel serie med kriminalkommissær Joona Linna.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter