0 kommentarer

Hvor jeg var barn, var der isbjørne – Erindringer fra Grønland af Anne Knudsen

af d. 22. november 2018
Info
 
Sideantal

240

Udgivet

2018

ISBN

9788711692608

Udgave

1. udgave 1. oplag

 

“Hvor jeg var barn, var der isbjørne Erindringer fra Grønland”, er en fantastisk bog som tager os tilbage i tiden til et Grønland fra 1954 til 1961, set med et barns øjne, men fortalt af en kvinde, hvis sproglige evner ikke fornægter sig. Anne Knudsen var bare 6 år da hendes far fik job på Grønland og familien rykkede teltpælene op. Det var noget af en omvæltning, ikke bare klima og natur, men hele kulturen og menneskesynet, feks. florerede racismen uden hindring. 

Samtidig med at bogen er en erindringsbog om barndommen og en familie der bryder ud af trygge rammer, for at bygge noget nyt op, er det også en  dokumentation af et stykke Grønlands historie. Dels om et land i en brydningstid, hvor vestlige normer og kultur maser sig på, men også et sidste blik tilbage til det fangersamfund der var engang, hvor samlivet med naturen og fangernes udbytte var altafgørende for de små samfund, samfund der lever afsondret fra omverden i seks måneder grundet isen. Vi hører om M/S Hans Hedtoft’s forlis og de mange mennesker der omkom, og vi lever med blandt hunde og isbjørne. Jeg kan kun sige, det er noget af en rejse jeg som læser kommer ud på.

Anne Knudsen (1948) er oprindeligt uddannet antropolog, men har de sidste mange år været chefredaktør på Weekendavisen ind til januar 2017, i dag er hun tilknyttet avisen som skribent. “Hvor jeg var barn….”, er en meget velskrevet og dejlig bog, rigt illustreret med smukke fotos der skildrer livet og menneskene i det storslåede land. En bog jeg varmt kan anbefale alle der har bare en smule interesse i det nordlige selvstyre.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter