0 kommentarer

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard

af d. 21. februar 2017
Info
 
Sideantal

314

Udgivet

2017

ISBN

978-87-11-45338-4

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

For ganske få uger siden debuterede den 21-årige forfatter Thomas Korsgaard med romanen, ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”, og jeg har stort set kun læst rosende anmeldelser af denne autofiktive bog, der handler om en drengs opvækst i en ganske dysfunktionel familie, der er bosat i landsbyen Nørre Ørum, der ligger uden for den midtjyske by Skive.

I 53 korte kapitler hudflettes drengen Tue´s barndom i en familie, hvor pengene er små, hvor der ikke er mad nok, hvor højrøstet tale og en lussing tæller som et argument, og hvor Tue´s største ønske er at få en ny familie, fordi han på alle måder føler sig fremmed og anderledes, både i sin egen familie, men sandelig også i det lille samfund, hvor han vokser op.

Familien bor på et landbrugssted. Økonomien hænger i laser og forældrene er afhængige af den ”rige” farbror, der låner familien penge og til gengæld ønsker, at man i al evighed skal vise taknemmelighed og være ydmyge.

Tue´s mor er mentalt fraværende det meste af tiden. Efter at have født et dødfødt barn har hun trukket sig ind i sig selv og bruger de fleste af dagens timer på at sidde foran computeren, hvor hun spiller penge op, som familien i forvejen ikke har. Det giver selvsagt yderligere gnidninger i familien, at moderen ikke er i stand til at sørge ordentligt for sine børn.

Faderen er lunefuld og udøver psykisk terror mod resten af familien. Udover det lunefulde humør har faderen også løs hånd, og det sker flere gange at ungerne får tæv, så de møder op i skole med et blåt øje. Ingen griber dog ind, selvom det er tydeligt for en blind, at faderen er voldelig.

Midt i dette kaos vokser Tue op som fremmed fugl, og han forsøger at navigere i et sygt miljø, mens han forsøger at forstå, hvorfor han forelsker sig i drenge i stedet for klassens populære pige.

Han roder sig ofte ind i problemer i skolen, men finder dog en vis forståelse, da han bliver venner med en jævnaldrende pige, Iben, der både accepterer at han stjæler, er opvokset i Underdanmark og er homoseksuel.

”Hvis der skulle komme et menneske forbi” er en særdeles lovende debutroman fra en ung forfatter, der virkelig har noget på hjerte.

Romanen er både en fortælling om en families forfald, om en drengs opvækst i en dysfunktionel familie og en beretning om, at finde sig selv i en verden, hvor man føler sig malplaceret.

Forfatteren har skrevet en både følsom og barsk bog om at vokse op i Underdanmark. De af os, der selv er opvokset i lignende miljøer vil kunne genkende handlemønstrene, og jeg kan kun sige, at bogen er meget overbevisende.

Man bliver berørt af at læse ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”. Romanen er ærlig og nøgtern, og det er svært ikke at få sympati for knægten, der må gå meget igennem, inden han kommer ud på den anden side som et ungt menneske, der er parat til at starte et nyt liv.

”Hvis der skulle komme et menneske forbi” er en tvingende nødvendig roman – og et pletskud af en bog. Jeg glæder mig til at læse mere fra denne unge, lovende forfatters hånd.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter