0 kommentarer

Den 5. bølge af Rick Yancey

af d. 21. februar 2017
Info
 
Sideantal

512

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-13702-6

Originaltitel

The 5th Wave - oversat af Lars Bøgeholt Pedersen

Udgave

1. Udgave

 

“Den 5. bølge” er første bog i en trilogi af samme navn. Vi er i den postapokalyptiske genre, og så er det samtidigt science fiction, så bedre kunne det ikke være for mig. Hvis man som jeg er vild med de genrer, kan jeg kun anbefale at tjekke hjemmesiden Gyseren.dk, hvor jeg fandt en anmeldelse af sidste bind, og så var det bare om at komme i gang fra start. Den er kategoriseret som en ungdomsbog, men voksne kan også være med et stykke af vejen.

En dag hænger der pludselig et kæmpe rumskib et par hundrede kilometer over jorden. Folk er først begejstret, men læserne ved bedre, for Stephen Hawking citatet i starten af bogen varsler noget andet:

“Hvis vi nogensinde fik besøg af aliens, tror jeg, udfaldet ville blive omtrent, som da Christoffer Columbus første gang satte sin fod i Amerika. Det endte som bekendt ikke særlig godt for de indfødte amerikanere.”

Først udløser de en EMP, der slukker for al strøm. Det koster en del menneskeliv. Herefter udløser de tsunamier, der koster endnu flere menneskeliv. Næste bølge er en virus der minder om ebola, og så er det ved at være slut for menneskeheden.

Men nogen har selvfølgelig overlevet. En af dem er 17 årige Cassie, der ender i en flygtningelejr sammen med sin far og sin lillebror Sammy. Sammy bliver hentet af militæret, sammen med de andre børn. De voksne får en anden skæbne. Cassie begiver sig afsted for at finde sin lillebror igen.

Der er et fint flow i bogen, Rick Yancey skriver godt og underholdende. Udover at følge Cassie igennem bogen, skiftes der også til andre vinkler, så vi langsomt får opklaret, hvad det hele går ud på. For det er det bærende spørgsmål gennem bogen: Hvem kan man stole på? Hvor er de aliens og hvordan ser de ud? Jeg blev i hvert fald overrasket et par gange igennem bogen. Når man først tror man har styr på det, så bliver det lige vendt på hovedet igen. Det minder ikke rigtig om noget, jeg har læst før indenfor disse genrer. Der er lidt ‘Independence Day’ møder ‘War of the Worlds’ og ‘Invasion of the Body Snatchers’ og så alligevel ikke, for Yancey har konstrueret en overraskende ny slags aliens. Læs og forstå!

“Den 5. bølge” var ganske underholdende. Mens jeg ventede på at kunne se filmen bag bogen fik jeg også læst efterfølgeren, “Det uendelige hav”. Jeg begyndte at få lidt besvær med at holde koncentrationen, måske fordi der er mere snak end action i den, og jeg må desværre opgive at få læst 3. del, “Den sidste stjerne”. Jeg må konkludere, at serien nok fortrinsvis er for det yngre publikum, hvilket filmatiseringen også sætter en tyk streg under. Her kommer teenageromancerne til at stå mere tydeligt, og jeg er stået helt af. Men første bog kan anbefales!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter