0 kommentarer

Hjælpere og medløbere af Muriel Spark

af d. 12. april 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

178

Udgivet

2003

ISBN

87-7955-039-8

Originaltitel

Aiding and abetting

 

“Hjælpere og medløbere” handler om svindlere og bedragere. Jeg ved ikke lige hvorfor jeg kommer til at tænke på Milena Penkowa og Anna Castberg, men ihvertfald beskæftiger historien sig en hel del med hjerte- og skrupelløse personer, som kynisk udnytter godtroende menneskers tillid.

Den syvende Jarl af Lucan har været eftersøgt af politiet siden 1974, mistænkt for mord og mordforsøg. 25 år efter dukker der med kort mellemrum to mænd op hos den kendte psykiater dr. Hildegard Wolf, som begge påstår at de er den efterlyste Jarl af Lucan. Det viser sig, at begge er klar over, at dr. Wolf i virkeligheden hedder Beate Pappenheim, er flygtet fra Tyskland til Paris og ikke er kommet til titlen af doktor og psykiater på lovlig vis. Ligesom hun naturligvis heller aldrig har været i besiddelse af helbredende kræfter, som hun påstod, da hun i Jesu navn lokkede en masse stakler til at yde bidrag til ‘Beate Pappenheims Hjælpefond for de Fattige’, (og det var Beate selv, som udgjorde de fattige).

Det viser sig at den ægte jarl har ansat en mand, som ligner ham til forveksling, for at narre eventuelle forfølgere. Jarl Lucan er konstant på flugt og har stadig vanskeligere ved at skaffe sig penge. Han har så opdaget Hildegard/Beate’s hemmelighed og vil forsøge sig med afpresning.

Jeg orker ikke at referere mere af denne underligt ligegyldige historie, som, selvom den skulle bygge på virkelige hændelser, virker håbløst kunstig og konstrueret.
Wolf/Pappenheim er en interessant, foruroligende personlighed, som kunne være et studium værd. Men Spark vælger at fokusere på en adelig døgenigt, som spiller sin formue op, myrder et menneske og bruger resten af sit liv på at undgå at blive stillet til ansvar. Tilsyneladende uden nogen skyldfølelse, kun ærgerlig over manglen på penge og den evindelige flugt.
Måske er det for at understrege at hun blot fabulerer lystigt over nogle spinkle hypoteser, at Spark beslutter at lade Jarlen af Lucan ende med at blive ædt af kannibaler et sted i det centrale Afrika.

Jeg kendte ikke Muriel Spark i forvejen; men jeg havde nok forventet, at en 82-årig forfatter havde noget mere væsentligt på hjerte end dette pladder. Spring den over…

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter