NYESTE
Født:
1918, Skotland

Muriel Spark

Muriel Sarah Camberg blev født i Edinburgh og død 2006  i Firenze.

Efter endt uddannelse i Edinburgh blev hun redaktør på Poetry Review og publicerede værker om store litterære forfattere såsom Wordsworth, Shelley og Brontë. Hun blev gift i en alder af 19 år med Sydney Oswald “Ossie” Spark og deres ægteskab var kort og turbulent.

De fik sønnen Robin sammen og efter deres skilsmisse måtte hun tage nogle mærkværdige jobs. Hun efterlod hendes søn i Afrika, da hun tog tilbage til England under 2.verdenskrig, og sønnen boede hos nonner på denne tid. Da hun vendte hjem blev hun en del af Londons litterære liv og hun begyndte at publicere noveller og poesi. I 1950’erne konverterede hun til katolicisme og dette var efter et sammenbrud.

I 1957 udkom hendes første roman “The Comforters” og hun fik skabt sig et imponerende forfatterskab (især i årene derefter). Hendes største succes blev “The Prime of Miss Jean Brodie” som blev udgivet i 1961. Denne blev filmatiseret med Maggie Smith i hovedrollen i 1969 og havde forud for dette været et stykke i London. Spark flyttede til Italien i slutningen af 1960’erne og hun boede mange år i Rom. I 1993 blev hun “Dame of the British Empire” og i 1997 modtog hun David Cohen Literature Prize for hendes livslange forfatterskab. Hendes sidste roman blev publiceret i 2004 og denne bar titlen “The Finishing School”.

Kilde: biography.com

Bibliografi

2000  Hjælpere og medløbere

 

Hjælpere og medløbere af Muriel Spark

af Niels Hiortd. 12. april 2011
“Hjælpere og medløbere” handler om svindlere og bedragere. Jeg ved ikke lige hvorfor jeg kommer til at tænke på Milena Penkowa og Anna Castberg, men ihvertfald beskæftiger historien sig en hel del med hjerte- og skrupelløse personer, som kynisk udnytter godtroende menneskers tillid. Den syvende Jarl af Lucan har været eftersøgt af politiet siden 1974, […]