0 kommentarer

Hellas ABC af Hella Joof

af d. 20. december 2015
Info
 
Sideantal

60

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-18727-4

Udgave

1. udgave

 

Jeg er en stor fan af Halfdan Rasmussen – og jeg er en stor fan af Hella Joof. Så de to forenet må da gå op i en højere enhed?

Halfdan Rasmussen ville i 2015 være fyldt 100 år, Helle Joof er omtrent det halve.  Hun har turneret rundt og læst Halfdan Rasmussens digte op for børn – og pludselig fik hun lyst til at lave en ABC til voksne – eller i hvert fald til kønsmodne, for der skulle være saft og kraft i rimene. Så det er blevet til nogle frække rim, nogle politiske rim og nogle vrøvlerim. Otto Dickmeiss har illustreret med sin surrealistiske streg.

En lille halv times tid gik der med at læse digtene igennem – og en ekstra halv time med at kigge tegninger.

Meen – det er altså ikke lige mig. Jeg fortrækker så afgjort Halfdan for sig og Hella for sig. Man skal sørge for at blive udfordret litterært og læse ud over komfortzonen – men jeg har ikke behov for at få sat penisser på rim. Men hvo intet vover, intet vinder-  og Hella er ikke en bangebuks. Og det er modigt at prøve konceptet af og modigt af Gyldendal at trykke den lille bog.

Som smagsprøve på bogen vil jeg citere bogstavet R

Ruben er revalident
Nu tænker du, hvad er der hændt?
For manden er jo smækfuld af ressourcer
Årsagen er reumatisme
tilsat et skvæt anarkisme
Men strået, der knækked kamelens ryg,
var alle kommunens kurser

Og så kan man jo tænke over det, mens man bevæger sig videre til næste bogstav. Eller er det måske meningen at man skal læse et rim om dagen, så det kan bundfælde sig? Det får jeg bare ikke lige gjort.

Der er noget sort satire – a la ”Rytteriet” over rimene – men uden Fritz og Poul til at kalde på smilet. Så jeg savner Hellas søde, underfundige smil som underlægningsmusik til denne – lidt absurde  bog.

Undskyld Hella – jeg holder stadig meget af dig.

Bedømmelse
Karakter