0 kommentarer

Drømmetyderens død af A. J. Kazinski

af d. 18. maj 2017
Info
 
Sideantal

393

Udgivet

2016

ISBN

9788740020021

Udgave

1. udgave

 

“Niels forsøgte at samle brikkerne. Kunne biologisk terror presses ned i det puslespil, hvor der i forvejen befandt sig et styk brasiliansk vandreedderkop, en død drømmetyder, hvide sten og en håndfuld unge, intellektuelle studerende fra universitetet?”

For fjerde gang kaster makkerparret bag forfatterpseudonymet A.J. Kazinski politiets drevne gidselforhandler Niels Bentzon for løverne i hans mest spegede sag til dato.

Den anerkendte psykolog og drømmetolker Evelyn Heiberg udånder for øjnene af ham, og han undgår selv med nød og næppe at blive den koldblodige morders næste offer, da psykologens lejlighed eksploderer om ørerne på ham.

Så heldig ser det ikke ud til, at hans kone, astrofysikeren Hannah Lund, er. Hun har fået konstateret kræft i den terminale fase og drager nu mod Schweiz, hvor en selvmordsklinik kan udfri hende inden de sidste ugers umenneskelige lidelser.

Evelyn Heiberg var ved at tolke en drøm, der trækker tråde til såvel Zürich og Wien som til Sarajevo, hvor mordet på den østrigske tronfølger i 1914 som bekendt blev startskuddet til 1. verdenskrig. Men hvad har det med nogle skudepisoder i Saravejo under Vinterolympiaden i 1984 at gøre? Og hvordan kommer de mystiske, hvide sten ind i billedet?

Niels Bentzon må ulejlige sin kræftsyge kone i Schweiz, og hun rejser sig bogstavelig talt fra dødslejet for med sine sidste kræfter at prøve at hitte hoved og hale i en berømt strid mellem psykologerne og drømmeforskerne Freud og Jung.

”Drømmetyderens død” er den hidtil mest vildtvoksende og langhårede af Kazinskis krimier; ambitionerne løber af med makkerparret bag. Men det rokker ikke ved, at historien i lighed med seriens øvrige bøger tilbyder læseren noget mere end de sædvanlige whodunnit-gåder.

Nej, det er ikke helt lige så spændende som hos Nesbø (men ret spændende). Og nej, karakterne er ikke så troværdige som hos Nesser. Men Kazinski giver os hver gang noget interessant tankegods med på vejen. Denne gang om psykologi og drømme. Ved du for eksempel, hvad en sort rose i en drøm symboliserer?

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter