0 kommentarer

Han er tilbage af Timur Vermes

af d. 5. marts 2014
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

369

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7973-585-9

Originaltitel

Er ist wieder da

Udgave

1.udgave

 

Hitler vågner op på en byggeplads midt i Berlin i 2011. Hvordan det kan lade sig gøre forklares ikke, men den kære Hitler er ikke til at komme udenom, heller ikke i det nye årtusinde.
De første han møder er en flok indvandrerknægte i dynejakker, som Hitler tager for at være medlemmer at Hitler Jugend. Han stødes over deres hudfarve, men må i sit ”stille” sind rose opfindsomheden i deres uniformer: de har skrevet deres navne bagpå deres jakker. Ronaldo og Ronaldinho.

Med raffinement og stor indlevelsesevne formår forfatteren at ramme Hitlers tone så overbevisende, at man hører jeg-fortælleren Hitlers hysteriske diktatorstemme for sig under læsningen. Stilen i mange af hans rablende monologer bygger på et gammeldags sprogbrug, der forlener Hitler anno 2011 med stor troværdighed. Det er helt perfekt, morsomt og samtidig skræmmende, for fortællerens ærinde er netop IKKE at være morsom. Selvrefleksion om hvorvidt man bør grine eller græde under læsningen er svær at undgå.
Det dobbeltmoralske i mange fordomme belyses via Hitlers venskab med flere forskellige indvandrere. Blandt andet den tyrkiske kioskejer, som Hitler får lov at bo hos. Alle tror Hitler er en komiker der parodierer den afdøde diktator. Og alle imponeres af hovedpersonens fanatiske indlevelsesevne. Han er så god, at han ender på tv, hvor han endnu engang, efter næsten 70 år, får luftet sine sindssyge idéer. Endda til seernes store morskab. Men hans popularitet er stigende…

På trods af en fin oversættelse må man ty til den tyske udgave for at få det fulde udbytte. Hitler på dansk er sgu ikke den ægte vare. (Og lad os i øvrigt blive fri for en dansk en af slagsen). Men en veludført, velskrevet og fed idé. Hvis bogen kan skabe debat i Tyskland tjener den samtidig et nobelt formål. Hatten af for det.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter