0 kommentarer

Dødens sorte engel af Ed McBain

af d. 4. marts 2014
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

157

Udgivet

1960

ISBN

87-18-00313-3

Originaltitel

Killers wedge

 

Udmærket krimi af den knapt så overraskende slags.

En dame klædt i sort træder en travl dag ind på station 87. Hun har en pistol og en stålsat vilje. Med sig bringer hun død. Enten må betjentene bøje sig for hende, eller også må de tage en kugle. Denne dødens engel afvæbner de tilstedeværende betjente og holder dem som gidsler, mens hun venter på at Steve Carella skal møde til tjeneste. Han skal have blæst et stort hul i sit kranie.
Betjentene parlamenter med damen, men det nytter intet. Et par stykker får gode idéer, men de er svært gennemførlige, da direkte kommunikation er udelukket. De er alle i samme rum, og damens aftrækkerfinger får nemt nervøse trækninger.
Carella, som alle venter på, efterforsker et selvmord. Han ved ikke at han gør klogt i at holde sig langt fra stationen, men til hans held trækker arbejdet ud.
Samtidig gør ventetiden damen med pistolen mere og mere ilter. Betjentene stikker forsigtigt til hende, samtidig med at de forsøger sig med kryptisk intern kommunikation. Skideunderholdende, udført med kunstfærdig underspillet humor.

”Dødens sorte engel” er første gang McBain benytter sig af en simpel opstillet situation, – gidseltagningen på stationen, og malker alle dens iboende dramatiske muligheder. Senere fulgte han samme princip i ”Løsepenge”, der fik kommerciel succes og endte med at blive filmatiseret.
Handlinger, der baserer sig på en specifik situation, danser en hård dans på en knivsæg, for det kan nemt tippe over og blive direkte langsommeligt. ”Løsepenge” faldt til den uheldige side, mens englen er tilpas komprimeret. Man når ikke at kede sig før det er slut: man når at nyde det.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter