0 kommentarer

Haiku – knytæg med afkroge af Bo Lille

af d. 13. februar 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

119

Udgivet

2006

ISBN

87-91580-08-0

 

Som at nyde mangefarvede påskeæg… Kærlighedens farve er dog den fineste.

Når man første gang ser en nybagt bog er det coveret, omslaget â?” om I vil, der møder éen. Bo Lille har haft fat i forfatteren og multikunstneren Ole Bundgaard.

Ole Bundgaard har så smykket bogen meget vellykket med kornblomstblå penselstrøg hvor der indimellem anes lidt pink og orange. Det passer godt til bogen.
Poesi forbindes ofte med blåt (hvem kender ikke monologen: Poesiens blå blomst?).

Som jeg ser det â?” er den lyserøde farve de små strejf af ”blødme”, der giver coveret dybde og åbning. Og hvad mere naturligt ville det så ikke være, at åbne bogen med et digt:

Knytæg
Haiku rummer alt
Krøller verden sammen
til et lille æg

Dette haiku digt er taget fra Bo Lilles ”Haiku på dansk – med skævt smil og skæve øjne”, Oneman 2005.

Det er et genialt indledningsdigt! For er dét ikke dét der kendetegner haikudigtning; at sige så meget på tre linjer, at man fornemmer verdensrummet i et lille æg!

Han bygger også bro mellem den forrige haiku bog til den nye, ved at indlede med et haikudigt fra den gamle. Det er smukt gjort.

I forordet nævner han undergenrerne; klassiske haiku, naturhaiku, kærlighedshaiku, satiriske og de filosofiske haiku. Vi får altså en god men ikke for lang indledning til hvad der nu skal til at ske.

I bogen vil man kunne læse filosofiske, metapoetiske, kærlighedshaiku og årstidshaikudigte.

Bo Lilles filosofiske haikudel er dog ikke det afsnit der griber mig mest. Det når ikke mit hjerte – eller mange af haikudigtene bliver på papiret.

Efter den 5. kop med hvid te er jeg nået til de metapoetiske. Disse smager også af filosofi, men i forhold til digtene i det filosofiske afsnit, så bevæger de metapoetiske mig mere.

Blot er det lidt ærgerligt, at afsnittet ikke er så langt. Her bevidstgør Bo Lille skabelsen af digtene for læserne – som f.eks. her:

De bedste digte
opstår altid netop dér
hvor jeg savner ord

Ingen fine gloser – blot hjerte, øjne og virrende ører talt deres eget sprog.

Det næste afsnit bliver læst under dynen. Et udmærket sted til Erotik og Kærlighed/Bo’s Lille Højsang! Og nu begynder påskeægget at skyde små revner så karamellen siver ud!

I De filosofiske digte mærkede jeg meget, at Bo Lille var oppe i hovedet – hvorimod han smider kasketten i de erotiske. Bo Lille har faktisk klædt sig helt af!
Haikudigtene er frække men ikke vulgære:

Lad mig kysse dig
med de blødeste øjne
hviske i din mund

Det kan da godt være, at han ikke står så stærkt i de filosofiske og metapoetiske haikudigte (ifølge mig) for der mærker jeg kun en tredjedel af Bo.

Til gengæld springer hele hans menneske ud i afsnittet om erotik og kærlighed. Der er både tanke, følelse og vilje med så det basker!

Det lille knytæg bliver til et mangefarvet påskeæg!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter