Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Hændelser ved vand af Kerstin Ekman

af d. 18. februar 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

461

Udgivet

1997

ISBN

978-87-638-1620-5

Originaltitel

Händelser vid vatten

 

 

Kerstin Ekman fik Nordisk Råds Litteraturpris 1994 for “Hændelser ved vand”, og bogen er da også helt usædvanlig. Faktisk er den noget så annorlunda som en tungsindig krimi, hvor intrigen i virkeligheden er næsten underordnet.

Først i 1970’erne findes to turister stukket ihjel i deres telt ved Svartvattnet i Jämtland, højt oppe i Sverige nær den norske grænse. Morderen forsvinder sporløst, og politiet møder en mur af tavshed og modvilje hos den fåmælte lokalbefolkning. Sagen står i stampe i samfulde atten år, hvorefter en ny hændelse indtræffer, og kortene blandes på ny.

Bogens tre hovedpersoner er egentlig ikke direkte involveret i dobbeltmordet, bortset fra at de på drabstidspunktet befinder sig i nærheden af det sønderflænsede telt.

Lærerinden Annie er med sin datter Mia kommet for at mødes med sin unge kæreste, Dan, der bor i det samfundsfjendtlige kollektiv Stjärnberg. Deres forhold er ikke uproblematisk, for kønne Dan er muligvis ikke helt den idealist, han giver sig ud for.

Lægen Birger er lidt for bamset og lidt for sendrægtig til konen Barbros smag. Hun forlader ham efter at have deltaget i en demonstration sammen med unge Dan. Birger må nu hanke gevaldigt op i sig selv for ikke at ende som de andre drikfældige udskud i det lille samfund.

Johan, 16 år, bor hos sin barske stedfar (eller far?), hvis primitive sønner gør deres yderste for at plage og ydmyge Johan. På selve morddagen bliver det pludselig for meget; han tager flugten og samles op af en spændende kvinde med en skjult dagsorden.

De tre skæbner er beskrevet med den empati og menneskelige indsigt, der kendetegner den suveræne fortæller. Man føler i den grad med dem i deres delvis selvforskyldte modgang.

Tyngden i bogen ligger imidlertid i naturskildringerne, hvor plante- og dyreliv og ikke mindst vejrliget udmales i de mindste små detaljer – og besjæles med næsten menneskelige egenskaber, der bidrager til den almindelige håbløshed. Somrene er fjendtlige, fyldt med søvnødelæggende lys døgnet rundt samt sværme af bidende myg og mitter. Vintrene er udmarvende med frostgrader ned til 50 minus.

“Hændelser ved vand” er uhyre krævende med et vildtvoksende persongalleri og hyppige spring i tid og sted. Den indeholder lange passager af stor skønhed, men er samtidig dyster som et eventyr af brødrene Grimm.

Ekman er en tænksom dame med kanter og modhager. Nyd denne ultrakorte karakteristik af kristendommen: “… en kompost af overtro, krigsliderlighed og mystik omkring halvrådne lig.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter