0 kommentarer

Manden der ikke var morder af Michael Hjorth Og Hans Rosenfeldt

af d. 18. februar 2013
Info
 
Sideantal

442

Udgivet

2010

ISBN

978-87-92639-11-0

Originaltitel

Det Fördolda

 

16-årige Roger findes myrdet i en mose nær den lille by Västerås. Kroppen er gennemhullet af knivstik, hjertet fjernet. Det ligner betænkeligt et ritualmord, og det lokale politi tilkalder for en sikkerheds skyld hjælp fra de garvede eksperter på Rejseholdet.

Intet i sagen er, hvad det giver sig ud for. Alle lyver eller fortier væsentlige dele af sandheden. Og da de stædige efterforskere langt om længe begynder at finde ind bag løgnene, føler manden der ikke var morder sig nødsaget til at eliminere vidnerne, ét efter ét.

Ligene hober sig op, men hver gang en mulig gerningsmand toner frem, viser det sig at være en uskyldig stakkel, som den snedige morder har henledt mistanken på. Politiet er oppe mod en røgslørets mester.

Den psykisk ustabile psykolog og don Juan, Sebastian Bergman, bliver ved et tilfælde rodet ind i efterforskningen. Ud over at være en brillant menneskekender er han en virtuos forfører og et ualmindeligt dumt svin.

En vigtig birolle spilles af kriminalassistent Thomas Haraldsson, der som en anden Dupont (eller Dupond) konsekvent forkludrer alt, hvad han rører ved – hvilket han naturligvis selv er den sidste til at indse. Han er så snoskedum og uheldig, at han som en anden Evert Bäckström i Leif G.W. Perssons krimier bliver et irritationsmoment. Man tror simpelt hen ikke på, at en sådan karakter kunne eksistere i virkeligheden.

“Manden der ikke var morder” er en temmelig ujævn læseoplevelse. Spænding veksler med lavkomik, vitterligt interessante personer må trækkes med veritable tegneseriefigurer, læseren ved aldrig, om hun skal grine eller græde.

Forfatterparret Hjorth Rosenfeldt skal have ros for at holde kortene tæt ind til kroppen indtil sidste side. De mange gedigne overraskelser – af større og mindre sandsynlighed – er bogens absolut største force. Flere bloddryppende sager med den plagede, sexhungrende Sebastian Bergman er efter sigende i støbeskeen, og elskere af svenske krimier vil næppe blive skuffede.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter