0 kommentarer

H.C. Andersen – Eventyr set af Günter Grass af Günter Grass & H.C. Andersen

af d. 26. september 2011
Info
 
Sideantal

264

Udgivet

2004

ISBN

87-02-03365-8

Originaltitel

Andersens Märchen - Gesehen von Günter Grass

 

Da Günter Grass blev spurgt, om han havde lyst til at illustrere H.C. Andersens eventyr, skal han først have gryntet lidt bag skægget.
Men han lod sig overtale af H.C. Andersen-byen Odense.

Formodentlig er det danske marked allerede nu så mættet af H.C. Andersen, at udgivelsen nok vil få størst betydning på det tyske marked. Omvendt er offentlighedens opmærksomhed på – og markedsføringen af – bogen så stor, at den bliver til en film tilrettelagt af den danske forfatter og litteraturkritiker Niels Barfod.

I sig selv er det spektakulært, at en af Tysklands største nulevende kunstnere mødes i en kunstnerisk monolog med en af verdens største forfattere.
Det er to multikunstnere, der med deres vidt forskellige sprog mødes. H.C. Andersen kunne meget mere end blot at skrive, og Günter Grass er en glimrende grafiker, der også selv har illustreret sine romaner.

Men når H.C. Andersen kunne fortælle meget barske historier, så overlod han altid det rå til fantasien. H.C. Andersen var et følsomt og iagttagende gemyt.

Günter Grass kan derimod være meget barsk i sine billeder uden at sløre noget som helst til. Hans billedkunst kan være grov og absurd.

Jeg havde også forventet lidt mere magi i Grass’ billeder. Nogle steder bliver det hele lidt for bastant. For eksempel i eventyret “De røde sko”, hvor der ikke lægges skjul på ret meget. Vi ser en svingende økse, der hugger fødderne af, så vi ser kød og knogler.
Nok huggede skarpretteren fødderne af pigen, fordi hun kun med hovedet i behold indså, at hun ville kunne angre sin synd. Men H.C. Andersens fokus er bagefter på de små fødder, der dansede hen over marken i den dybe skov.

Det er slet ikke eventyr for børn, der her præsenteres med Grass’ streger – måske lige bortset fra dyretegningerne, som er Grass’ absolutte speciale.
Hvad, Grass virkelig kan bidrage med, er dog sit groteske univers. Skildringen af Den lille Havfrues fiskeskelet er genial.

Fælles har Andersen og Grass dog satiren og ironien, og på den led bidrager Grass virkelig med nyt i forhold til de lidt for nydelige ugeblads-illustrationer, vi alle sammen kender.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter