0 kommentarer

Gidsel af Robert Crais

af d. 16. april 2008
Info
 
Sideantal

382

Udgivet

2005

ISBN

87-595-2473-1

Originaltitel

Hostage

Udgave

2.udgave

 

Tre unge mænd røver en døgnkiosk og dræber indehaveren. De flygter fra åstedet, men deres bil bryder sammen kort efter. De trænger ind i en villa og tager Walter Smith og hans børn som gidsler.
Jeff Talley er politichef i dette ellers fredelige forstadsdistrikt til Los Angeles. Han har tidligere arbejdet som gidselforhandler, indtil han mistede et ungt gidsel i en fejlslagen aktion og flygtede ud i forstæderne. Her indhenter fortiden ham. Han står endnu engang som chefforhandler og kan ikke lide det.
Situationen kompliceres, da det viser sig, at Walter Smith i sit hus har noget som mafiaen for alt i verden vil have fat i. Før politiet finder det. For at kunne styre forhandlingerne tager de kontrollen over Talley; de bortfører hans kone og datter. Talley står nu med to gidselsituationer.

Fra de indledende sider er læseren i Robert Crais’ vold. Det er svært at slippe ”Gidsel” og er man først halvvejs er der ingen vej tilbage. Her spidses situationen kraftigt til, hjulpet godt på vej af den ene af de tre gidseltagere, der går Jack Nicholsons figur i ”Ondskabens Hotel” godt i bedene. Han er en skræmmende psykopat.

Der er intet overflødigt fedt på historien. Plottet er ganske simpelt, men situationen er så ulideligt tilspidset, at man ikke kan gennemskue dens løsning. Bogen er intens, retlinet og kører slag i slag som et klokkeværk. På samme måde udvikler gidselsituationen sig for Talley: sekunder tikker væk og hver en handling har en konsekvens, som kan være katastrofal. Hatten af for Crais der formår at gøre en gidseltagning så interessant. Han tilføjer som en mesterkok to ekstra ingredienser, mafiaen og en psykopatisk gidseltager og leverer en særdeles fængslende spændingsroman. At den samtidig kan ses som Talleys kamp for at redde sin familie og sit ægteskab, er lige det der hæver ”Gidsel” over al anden spændingslitteratur.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter