0 kommentarer

Lille fisk af Martin Petersen

af d. 22. marts 2007
Info
 
Sideantal

254

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0456-5, 978-87-638-0456-1

 

Denne historie bygger på en virkelighed hændelse, der fandt sted i begyndelsen af 2004. Denne skæbnesvangre aften tog 29 kinesiske indvandrere ud for at samle hjertemuslinger ved den engelske Morecambebugt. Overrasket af tidevandet nåede 23 af dem ikke i land igen – de druknede!

“Livet ved floden hjemme i Kina var usselt, men dens brusen kunne jeg godt lide, og jeg sagde til Yong at hvis vi skulle rejse ud, skulle det være til et sted med vand.
– Hun vil være ved vandet, sagde han til slangehovederne mens han smilede til mig. De smilede også, og jeg smilede både til dem og ham.
Det var før den sorte nat.
Nu bryder jeg mig ikke mere om lyden af vand.
Måske var jeg lykkelig i dagene lige inden. Jeg kan ikke helt huske det. Kan man huske en lykke der var?”
(side 7)

I håbet om en bedre tilværelse og muligheden for at kunne hjælpe sin familie, der er tilbage i Kina, er den kun nittenårige Shan og hendes kæreste taget til England. Men det er ikke nogen formue de tjener, da de er bundet af en stor gæld til de mennesker, der har smuglet dem ind i landet.

Shan og hendes kæreste arbejder som muslingesamlere, noget der i starten passer dem fint, da de begge elsker at opholde sig ved vandet. På grund af terroriseren fra lokale, bliver deres arbejdstid flyttet til om natten, og den nat hvor ulykken sker, er det koldt og blæsende. De har en mand til at holde øje med, når det lumske tidevand begynder at stige, men han dratter i søvn, hvilket bliver skæbnesvangert for de 29 kinesere som bliver fanget derude.

Man følger skiftevis den kinesiske Shan og Ellen som er politibetjent, hvilket bevirker at man som læser hele tiden følger handlingen fra begges perspektiver. Ellen er betjenten der redder Shan fra at drukne på ulykkesnatten og det er gennem hende, at man følger myndighedernes måde at tackle den ulovlige indvandring og den aktuelle hændelse med de druknede muslingesamlere.

Det er barskt, men også dybt interessant at følge den ændring der sker med Shans personlighed, efter det hun bliver udsat for. Livet i et miljø hvor trusler fra bagmænd, vold og prostitution hele tiden lurer sætter sine spor. Men ikke mindst har ulykkesnatten for altid gjort noget ved den kinesiske pige. Hun har en bitterhed i sig, over den måde de bliver behandlet på, en bitterhed der præger alt, hvad hun foretager sig.

Bogen er afsindigt velskrevet og spændende, hvilket jeg også genkender fra de andre af forfatterens bøger jeg har læst. Det er en gribende fortælling med et skræmmende, tankevækkende og uhyggeligt aktuelt tema.

På følgende side www.sitecenter.dk/martin_petersen/lillefisk/ kan du læse mere om forfatteren og hans øvrige udgivelser, som blandt andet tæller de i øvrigt også meget anbefalelsesværdige bøger “Med ilden i ryggen” og “Adams fest”. Der er desuden links til artikler om tragedien i 2004.

Kan læses fra 14 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter