0 kommentarer

Skygge af Karin Alvtegen

af d. 17. april 2008
Info
 
Sideantal

319

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7973-277-3

Originaltitel

Skugga

 

En ældre kvinde dør af naturlige årsager og da myndighederne søger efter arvinger bliver der rippet op i en fortrængt fortid. Hun har været husholderske for forfatter og nobelpristager Axel Ragnerfeldt. En stor mand i svensk litteratur, og samtidig en mand hvis liv gemmer på dystre hemmeligheder. Familien Ragnerfeldt er en yderst dysfunktionel familie. Kone og mand lever på hver sin etage i det store hus, og børnene forsømmes med bravour. Et af dem ofres endda på det alter, der skal sikre den store mands glans i offentligheden. Alle, der er i nærheden af Axel Ragnerfeldt, betaler berømmelsens pris.

Der fortælles både om fortiden, hvor Axel levede i skyggen af sin egen berømmelse, og i nutiden, hvor sønnen Jan-Erik ernærer sig som foredragsholder og forvalter af faderens eftermæle. Og lever i skyggen af samme.

‘Skygge’ er en psykologisk spændingsroman. Personerne er alle som en bærere af uforløste drømme, tabte håb og desperation. Der bores dybt i åbne følelsesmæssige sår, det gør det let at identificere sig med personerne, men det medfører også, at de ret hurtigt flosses i kanterne. Historien er dygtigt sammensat, det ændrer dog ikke ved det faktum, at læseren hen mod slutningen ikke magter flere skumle afsløringer og personlige ulykker. Således bliver netop slutningen et kærkomment og nødvendigt endeligt.

Det er svært at være enig med de etablerede anmelderes begejstring for Karin Alvtegen. Hendes litterære talent står ikke til diskussion, men som krimi betragtet er ‘Skygge’ et uforløst og deprimerende psykologisk mareridt.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter