0 kommentarer

Gavrilo Princip af Henrik Rehr

af d. 26. juli 2014
Info
 
Sideantal

236

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92320-86-5

Udgave

1. Udgave

 

Så langt jeg kan huske tilbage, har jeg læst tegneserier, startende med ”Anders And” og ”Sølvpil” i 70’erne. I 80’erne udkom der et dansk hæfte med titlen, ”Danske Tegneserier”, hvor jeg første gang stiftede bekendtskab med Henrik Rehr. Desværre er bladene forlist i dag, men jeg husker tydeligt Rehr’s sort/hvide streg. Siden har jeg ikke fået læst alverden af Rehr, udover ”Danmark Besat”, men ”Gavrilo Princip” får mig helt sikkert til at læse andre af hans roste Graphic Novels, som ”Tirsdag” og ”Tribeca Sunset”.

”Gavrilo Princip” var manden der skød ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo 1914, som startede 1. Verdenskrig. Vi følger ham som ganske ung, hvor han forlader den fattige landbrugsfamilie og rejser til Sarajevo for at studere. Allerede fra barnsben er han vokset op med fortællinger om den Tyrkiske undertrykkelse af Balkan, og i Sarajevo får han hurtigt kontakt til anarkistiske venner, der er træt af den nuværende Østrig-Ungarske undertrykkelse af Serbien og Balkan i det hele taget. Tanken om at myrde ærkehertugen spirer lige så stille frem. Vi følger også ærkehertugen i små glimt gennem bogen, hvor han fremstilles som frygtløs og en kærlig familiefar, der elsker sin kone og børn højt.

Som helhed er det et utroligt flot og stemningsfyldt værk, Rehr har begået. Historien virker dyster, ikke mindst fremmanet via den overvejende brug af sort på hver side. Rehr tegner fantastisk flot og realistisk, noget der især kommer frem ved anden gennemlæsning af bogen, hvor man kender historien og bare kan nyde tegningerne. Der bruges gråtoner og skraveringer på næsten hver side hvilket er med til at give den mørke stemning af kommende undergang og katastrofe, og som leder tankerne hen på mesteren Moebius’ fine værker.

“Er jeg den eneste som er forvirret her” udbryder Franz Ferdinand, da han med sin stab snakker om, at Bulgarien har angrebet Serbien og Grækenland efter at Serbien, Montenegro, Bulgarien og Grækenland lige har kæmpet sammen mod Tyrkiet. Jeg er også forvirret ind imellem, konflikten på Balkan er ikke let at gennemskue, selvom Rehr forsøger at belyse den, men jeg tror nu også, at det mere er Rehrs plan, at de menneskelige relationer skal belyses. Personerne kan dog desværre af og til flyde lidt sammen, jeg har lidt svært ved at genkende de forskellige aktører, hvor flere ligner hinanden, men det er en bagatel i det store hele. Historien skrider spændende fremad, og de flotteste tegninger jeg længe har set fra en dansk tegneserieskaber, gør ”Gavrilo Princip” til et uimodståeligt flot værk!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter