0 kommentarer

Dreng af tid og sted 2 af Tonny Munnecke

af d. 21. december 2016
Info
 
Sideantal

353

Udgivet

2016

ISBN

978-87-93525-12-2

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Landet oversvømmes i disse år af erindringsbøger om kendte mennesker eller såkaldt autofiktion, hvor snart sagt alle udgiver deres erindringer om deres miserable opvækst eller deres elendige fædre.

Noget, der ofte mangler, er erindringer om hvordan det var at vokse op i arbejderklassen i 1950´erne eller 1960´erne, men det råder forfatteren Tonny Munnecke nu bod på.

”Dreng af tid og sted 2” er en selvstændig fortsættelse til bogen ”Dreng af tid og sted”.

Begge bøger er erindringsbøger, der handler om Tonny Munneckes barndom og ungdom i Københavns Sydhavn, der i både 50´erne og 60´erne var et arbejderkvarter, hvor pengene ofte var små og hvor børnerige familier boede sammen i små lejligheder. På sin vis kan man påpege, at Sydhavnen stadig er et arbejderkvarter, men i dag tror jeg det er sjældent man ser børnefamilier bo på 40 eller 50 kvadratmeter i dette område med de lave 2 og 3-etages bebyggelser, man ofte ser i kvarteret.

”Dreng af tid og sted 2” er delt op i 4 dele:

Del 1, der handler om familien, og hvor forfatteren præsenterer sine forældre og øvrige familiemedlemmer og desuden fortæller om familiesammenkomster, sommerferier og hvordan hverdagen hænger sammen for den lille familie.

Del 2, der handler om forholdet til de andre børn i kvarteret, om de uskrevne regler, der gælder i gårdene og børnene imellem. Der er også flere fine og rammende beskrivelser af kvarteret og af nogle af de mennesker, der bebor de øvrige lejligheder.

Del 3, der handler om skoletiden og hvor forfatteren fortæller om undervisningen, skolekammeraterne, lærerne og de første spæde forelskelser i nogle af pigerne i klassen.

Del 4, der handler om forfatterens tidlige ungdom. Forfatteren fortæller om biografture med kammeraterne, om læretiden som gørtler (et erhverv, hvor man lærer at fremstille og reparere genstande af messing, kobber eller andre metaller) og om de dansesteder og værtshuse, som forfatteren og hans kammerater besøger.

”Dreng af tid og sted 2” er på mange måder en god bog, der introducerer nutidens læsere for en verden i arbejderklassen, der på flere områder virker fremmed – selv for mig, der selv er opvokset i arbejderklassen (dog 30 år senere end forfatteren).

Bogen er et vigtigt vidnesbyrd om, hvordan mange mennesker levede i København for blot 50 år siden, og bogen har derfor stor kulturhistorisk værdi og er – i min optik – en vigtig fortælling fra en socialklasse, der ikke længere eksisterer officielt.

”Dreng af tid og sted 2” er en lærerig bog, der giver et overbevisende billede af et af hovedstadens arbejderkvarterer og et indtagende indblik i et helt almindeligt menneskes opvækst og tidlige ungdom.

Bogen er ikke en sproglig fest, men forfatteren skal have ros for at gøre læserne klogere på en verden, der virker fjern og anderledes for unge mennesker.

Læs ”Dreng af tid og sted 2” hvis du interesserer dig for kulturhistorie og for hvordan velfærdssamfundet har udviklet sig igennem de sidste 50 år – det er en oplysende erindringsbog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter