0 kommentarer

Karlsvognen af Kristin Marja Baldursdóttir

af d. 27. juli 2014
Info
 
Sideantal

175

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-09332-2

Originaltitel

Karlsvagninn

Udgave

3. udgave

 

Psykiateren Gunnur har haft indbrud i sit hjem, mens hun lå og sov – hun beslutter sig for at tage til sit sommerhus i weekenden, da hun ikke kan holde ud at være der:

“..mit hjem var blevet svinet til, fyldt med smitsomme bakterier fra modbydelige mænd, det hele var besmudset og snavset som en pestbefængt røverkule, det var ikke mit hjem mere, mit eget hjem, mit fristed og åndehul. Trygheden var forsvundet.”

Men inden hun når at komme af sted, får hun uventet besøg af sin indretningsarkitekt, der insisterer på at hun må tage sig af hendes teenagedatter, kaldet Hind, i weekenden, da der ikke er andre hun kan spørge. Det umage par er herefter tvunget til at tilbringe en weekend sammen – uden internet i et sommerhus er det svært at underholde en forkælet – og forsømt – teenagepige. Men Gunnur gør sit bedste og forsøger at underholde, såvel som opdrage på, Hind. Hun tages både fysisk og mentalt med til steder, hun ikke før har oplevet.

Gunnur tager Hind (og læseren) med tilbage i en rejse tilbage til sin egen barndom. Gunnur har ikke haft en tryg og ukompliceret barndom – meget tidligt blev hun sendt væk fra hjemmet i sommermånederne, på landet, hvor hun måtte arbejde for føden. Moren var ikke en person der nogensinde roste sine børn – men kritik havde hun ikke svært ved at give. Hind labber historierne i sig og vil have mere. Hind har materielle goder – men har ikke oplevet meget. Hun har aldrig været på landet. Får ikke hjemmelavet mad. Med en travl mor har hun været overladt til sig selv og sin PC, film og egenunderholdning. Hun har ingen manerer, spiser grimt, taler grimt.

To vidt forskellige personer, som er vidt forskellige steder i livet, men som alligevel har noget at give hinanden. Tilbageblikkene til barndommen bliver ind imellem smertelige erindringer for Gunnur, mens læseren ved de billedlige beskrivelser får et indtryk af en barndom fyldt med længsel og angst.
Det er en spændende rejse vi kommer på. Sproget flyder godt, og springet mellem nutiden i sommerhuset og tilbageblikkene virker fint. Dog synes jeg at bogens sidste kapitel er underligt og uden rigtig sammenhæng med resten af bogen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter