0 kommentarer

Galgens bog af Thomas Enger

af d. 21. juli 2022
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

319

Udgivet

2022

ISBN

978 87 7007 653 1

Originaltitel

Galgens bok - oversat af Ilse M. Haugaard

Udgave

1. udgave

 

For nyligt blev societykvinden Ghislaine Maxwell dømt en længere fængselsstraf for at have skaffet et antal alt for unge piger til milliardæren Jeffrey Epstein og hans kumpaner, heriblandt prins Edward af England og muligvis en vis Donald Trump.  En grim historie om gamle grise og en snu kvinde uden fine fornemmelser…

… gad vide, om Thomas Enger ikke har tænkt på ms. Maxwell, da han skabte karakteren Jørgine Solstad til sin nye krimi, “Galgens bog”?

I hvert fald er den elegante, ældre vamp Jørgine sådan én, der bestikker uskyldige ungmøer til at agere ‘selskabspiger’ ved milliardæren Christian William Berners fester. 16-årige tyrkiske Magdelena er fascineret af pengene, af flyveturen i privatjet fra Istanbul til isnende Norge, men aner slet-slet ikke, hvad hun går ind til, uha-uha.

“Galgens bog” starter dog et helt andet sted. Eva bliver skudt ned med koldt blod i sin lejlighed af en maskeret mand. Hun overlever, hvilket er mere, end hvad man kan sige om den mand, hun lige havde fået besøg af. Hun kendte ham faktisk ikke, og det kommer hun aldrig til. Men var det ham eller hende, der skulle likvideres?

I lejligheden befinder sig også lille Alexandra, som bor ovenpå, og som overværer hele episoden og nu er så traumatiseret, at de rare politifolk ikke kan få et fornuftigt ord ud af hende.

Et eller andet sted i baggrunden for dramaet spøger to meget forskellige mænd. Lille-Chris, hvis materielt velstillede, men følelsesforladte barndom endte med at forkvakle ham totalt – i dag er hans store interesse at tage livet af kvinder, helst med en ende reb. Og så er der den alkoholiserede Peter, der holder til i Saigon, og som nu frygter, at de folk, han er flygtet fra, omsider har fundet ham.

”Galgens bog” af succesfulde Thomas Enger er en ferm krimi – eller snarere thriller – med mange blodrøde puslespilsbrikker og makabre detaljer, som hen ad vejen samles i et overbevisende helhedsbillede. Jeg ville nok have affejet plottet som usandsynligt, om end nok så spændende, men så er det jo lige historien om Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein, og den er vist sand nok. Godt, man ikke er rig.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter