0 kommentarer

I skyggen af en forbrydelse af Helena Henschen

af d. 15. maj 2006
Info
 
Sideantal

238

Udgivet

2005

ISBN

87-7955-369-9

Originaltitel

I skuggan av ett brott

 

“I skyggen af en forbrydelse” bygger på en virkelig forbrydelse i Stockholm i 1930’erne. En rigmand og to tjenestepiger blev i 1932 myrdet af rigmandens søn og dennes kone.

Helena Henschen er barnebarn af Hjalmar von Sydow, rigmanden der blev myrdet. Hendes mor var kun 15 år, da mordene fandt sted, og efter mordet på faderen voksede hun op hos en nabofamilie til hun blev myndig.

At der ligger et stort traume i at vokse op i en familie, hvor broderen myrder faderen, er der ingen tvivl om. Familien taler aldrig om hændelsen, og på den måde får Helena Henschens mor aldrig bearbejdet sin sorg, hverken over broderen eller faderen. Mordene ligger konstant over familien som en tung sort skygge, og påvirker dem også socialt. Måske er det derfor Helenas mor bor en stor del af sit liv i Danmark, hvor de sydowske mord ikke er så kendte?

Som voksen forsøger Helena Henschen at finde frem til sandheden om mordene. Hvorfor myrdede hendes morbror Frederik sin far og de to tjenestepiger? Men mange af brevene fra datiden er brændt, og de officielle papirer siger ikke meget.

Romanen “I skyggen af en forbrydelse” bygger således delvist på de papirer og breve, der trods alt fandtes, delvist på de overlevende søskendes og venners beretninger om familien, og er delvis fiktion fra Helena Henschens hånd.

Historiens baggrund er gribende, og der kunne være kommet noget godt ud af den. Desværre synes jeg ikke, at Helena Henschen skriver ret godt. I første halvdel, hvor det hovedsageligt handler om hendes morbror Frederik, virker det ikke til, at hun tør tage skridtet ud i fiktionen, og der kommer derfor ikke en afklaring på, hvem Frederik er. Det hele er mest en opremsning af facts fra officielle papirer. I anden halvdel er Frederiks kone Sofie i centrum. Her går det lidt bedre med at bygge en figur op, og man tror mere på, at Sofie har eksisteret i kød og blod.

Men der kommer ikke rigtig en forløsning i slutningen af historien. Jeg følte ikke, at jeg kom nærmere på at forstå, hvad der drev Frederik og Sofie til mordet. Jeg fik godt nok et overfladisk indblik i, hvordan velhavende familier levede i Sverige i starten af 1900-tallet, men personerne blev aldrig rigtig nærværende. Desværre.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter