0 kommentarer

Fuglemanden af Sarah Engell og Lilian Brøgger

af d. 6. marts 2018
Info
 
Sideantal

112

Udgivet

2018

ISBN

9788711564806

 

Nogle få hændelser sætter gang i selvdestruktive tanker i Barbara. Hun er en ung pige, som i forvejen er usikker på sig selv og på, om mennesker omkring hende holder af hende.
Tankerne vokser og tager form af et stor tyrannisk fuglemonster, som begynder at diktere, hvad Barbara skal gøre. Fuglemanden stiller strenge krav som at stå meget tidligt op og vaske sig i koldt vand – og ikke tale til Arn, som hun er forelsket i. Fuglemanden gør alt i bedste mening, ifølge ham selv. Han vil beskytte Barbara mod at fremstå latterlig, og han forsikrer hende, at han er den eneste, som hun kan stole på.

Det bliver en uhyggelig kamp mellem indre stemmer. Barbaras, som næsten forsvinder, overfor den mere og mere diktatoriske Fuglemands. Ved et dramatisk højdepunkt bliver Barbaras omverden klar over, at der er noget galt. Og der skal tydelig omsorg og varme til, før Barbara får indre styrke til at tage kampen mod Fuglemanden op.

Teksten er enkelt og fint fortalt af Sarah Engell, som har skrevet flere ungdomsbøger med fængende titler. Teksten akkompagneres rigtigt stærkt af illustrator Lilian Brøggers ekspressive streger. Lilian Brøgger har illustreret mange af de børnebøger, der findes på skolebibliotekerne i dag. Hendes streg er aldrig ligegyldig, men indfanger alt fra sammensatte følelser, kærlige karikaturer af familielivet til børn og unges fantasier og indre verdner. I Fuglemanden er den sorte farve fremtrædende i grafikken, og dette betoner både teenagelivet og det indre mareridt, som udspiller sig i Barbara. Alligevel er der samtidig gang i farverne med alt fra sarte pastelfarver til kraftige røde og grønlige farver. Alene på den æstetiske side er den grafiske roman en oplevelsesrig nydelse.

Fortællingen lægger op til at prøve at forstå og tale om psykisk sårbarhed og psykiske lidelser. Hvor kommer de fra? Ikke alle har en logisk årsagsforklaring, men nogle gange kan baggrunden for at udløse dem være enkel og nærliggende – og måske mulig at håndtere for den ramte og de pårørende, hvis der er opmærksomhed og forståelse til stede. Jeg håber, at rigtig mange unge og voksne vil læse Fuglemanden, som kan være med til at afmystificere og afstigmatisere psykisk sygdom.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter