0 kommentarer

Det koldeste land i verden af Brian Dan Christensen

af d. 3. januar 2016
Info
 
Sideantal

152

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93091-76-4

Udgave

1. udgave

 

Året er 1984. Teenagedrengen Daniel bor med sine forældre og søskende i et religiøst samfund, Herrens Mark, langt ude på landet. Ironisk nok er familiens hus en gammel kro, hvor navnet ”Ørby Kro” er hugget ind i granittrappestenen – det kan ikke fjernes uden at ødelægge hele huset. Far Evald er, i modsætning til sine fem brødre, tørlagt og religiøs, han har ikke meget til overs for sine fordrukne brødre. Ved bogens start mødes brødrene i anledning af deres fars begravelse. ”Det var ikke pæne ting, Daniels farmor sagde om sine andre sønner. Skidteraset.”

Trods den religiøse overbevisning i familien, er Evald og hans mor ikke for hellige til at ”fifle” med testamentet, så brødrene spises af med lidt kontanter, mens Evald beholder huset, æskefabrikken – og alle kontanterne i fryseren. For det med troen handler også om prestige og status i menigheden – og Evald erfarer, at donationer til Herrens konto kan åbne døre.

Daniel erfarer, at der er flere måder, hvorpå man kan leve sit liv. Derhjemme er Daniel underlagt Fars vilje, han holdes i kort snor og behandles som et barn – med belønning og straf i Guds navn. Det er tungt altid at mærke Guds og menighedens øjne på sig.

Da den jævnaldrende Siva flytter ind på Overgården, møder Daniel en familie, der har ganske andre værdier i livet end hans egen. Sivas mor kalder sig Mælkebøtte og går rundt uden tøj på. Sivas stedfar, Gregory, behandler Daniel som en ligemand og introducerer ham for bøger (andre end Biblen) og for Bob Dylans musik. Og Daniels hjerte banker, både for Siva og for musikken.

Da Daniel som straf sendes hen til sin onkel i julen ser han, hvordan man også kan leve, og tilsyneladende være tilfreds – med fri børneopdragelse og fri alkohol. Og Daniel suger til sig af alle indtrykkene.

Bogen, som er nemt og hurtigt læst, er skrevet med både humor, ironi og alvor. Det er en fin beskrivelse af alle de modstridende følelser – stærke følelser som forelskelse, forvirring, angst og fortvivlelse – der rører sig i og påvirker en følsom dreng, der er ved at blive voksen. Der er fine miljø- og personskildringer i bogen, specielt dem man oplever gennem Daniel. Flere af de religiøse bliver ikke fremstillet i et alt for pænt lys, fordømmende som de er over for andre – men er de bedre selv? Andre personer er noget karikerede, bl.a. Mælkebøtte, der som symbolet på en frisindet hippie altid går nøgen rundt. Ligeledes onkel Børge, om hvem der står: ”Børge var taknemmelig, så længe han havde øl i flasken, og det havde han hele tiden …”

 

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter