344
2019
978-87-406-5467-7
1. udgave, 1. oplag
En helt fantastisk bog, hvor Jesper Grønkjær tager os med ind over grænsen til Nordkorea – det lukkede land, som mange af os har en forestilling om, men som få af os får mulighed for eller har lyst til at besøge.
Tryllekunstneren og eventyreren Jesper Grønkjær har rejst i alle afkroge af verden for at vise, at smilet er det sprog, vi alle taler på tværs af landegrænser, kulturelle skel, hudfarve, økonomi, religion og Muhammedtegninger. Smilet er noget vi instinktivt benytter os af, når virkeligheden bliver for barsk, og humoren er en buffer til virkeligheden, når livet bliver for smerteligt.
Hvordan lever folk i Nordkorea? Og er der noget at smile af? Det satte Jesper Grønkjær sig for at undersøge sammen med sin rejsemakker Jens Møller Laursen, og op til afrejsen blev de ofte spurgt, om de ikke ved at besøge Pyongyang støttede diktaturet og landets styreform. Tværtimod, mener Jesper; ved at sætte sig ind i forholdene, bliver man klogere på tilstandene og kan derfor debattere med viden.
Regimet i Nordkorea er hårdt og ubarmhjertigt og er skildret i flere bøger af nordkoreanske afhoppere. Den almindelige nordkoreaner lever et barsk og nøjsomt liv uden adgang til viden om verden omkring ham/hende. Flere afhoppere er blevet beskyldt for at lyve og overdrive i de bøger, de har skrevet. Men hvem ved, om et familiemedlem sidder tilbage i Nordkorea med en pistol for panden, mens han undsiger det skrevne ord?
Under besøget var Jesper og Jens konstant mandsopdækket af to koreanske kvinder, der sørgede for, at de fik set det de skulle – og lige så meget IKKE set det, som ikke måtte ses. Da Jesper på et tidspunkt går på opdagelse på hotellet på en forbudt etage, sidder man som læser med hjertet oppe i halsen, for det er ikke længe siden en ung amerikansk mand blev udvekslet med USA efter en fængselsdom for en for os vesterlændinge lille forseelse – nemlig at have revet en plakat af den store leder ned fra et hotelværelse.
Det er ikke let for Jesper at få trylleshowet op at stå, for guiderne og de lokale er hele tiden bange for, om det bliver for løssluppent og respektløs i forhold til den store leder. Men de steder, hvor magien udøves, viser det sig, at også nordkoreanere taler smilets sprog.
Jesper beskriver, hvordan Nordkoreas had til USA opstod, og hvordan regimet holder liv i dette had. Han beretter om sydkoreanernes indstilling til deres broderfolk i nord og deler sine tanker om, hvad der kan ske, den dag nordkoreanerne (måske) bliver fri. Han fortæller om flugt fra Nordkorea og hvilket liv man flygter til – og hvordan friheden måske ikke er så forjættende, hvis man har efterladt dem, man elsker i Nordkorea. Et sted hører vi sågar om en mand, der først flygtede TIL Nordkorea for mange år senere at flygte FRA Nordkorea.
Bogen veksler mellem besøget i Nordkorea og besøget i Sydkorea, hvor Jesper kommer i kontakt med flere afhoppere fra nord. Blandt andet er han med til at kaste ”frihed” ned fra himlen over Nordkorea. Tæt ved den nordkoreanske grænse fyldes store balloner med bibler, billeder fra vesten og USB-stik med film og videoklip for at fortælle nordkoreanerne, at der findes et andet liv, end det de lever lige her og nu. Straffen i Nordkorea for at være i besiddelse af en bibel eller et USB-stik er hård, ikke kun straffes den, der afsløres, men også hele hans/eller hendes familie må bøde for det.
En rigtig spændende bog, der er skrevet i et tilgængeligt sprog og sætter mange tanker i gang. Mon ikke også Jesper Grønkjær vil supplere bogen med en foredragsrække – det håber jeg!