0 kommentarer

Fra vinter til vår – Mit livs rejse af Joachim Gauck

af d. 17. oktober 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

305

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-13875-7

Originaltitel

Winter im Sommer - Frühling im Herbst

 

De fleste ved, at Joachim Gauck blev valgt til forbundspræsident i Tyskland i 2012, men de færreste af os er klar over hvilket liv Gauck har levet inden han blev valgt til at bestride et af Tysklands højeste embeder.

Med selvbiografien “Fra vinter til vår. Mit livs rejse” har Joachim Gauck skrevet en bog om sit liv – fra barndommen i Nordtyskland over ungdomsårene hvor han blev uddannet præst og helt frem til dagen, hvor Angela Merkel ringer ham op for at pege på ham som forbundspræsident.

Gauck har haft et begivenhedsrigt liv. En tryg barndom indtil faderen blev arresteret og sendt i Gulag-lejr i Sibirien og en ungdom hvor han som ung mand uddanner sig til præst og også kommer til at arbejde som sådan. Valget faldt på jobbet som præst fordi Gauck anså kirken for at være et frirum, hvor staten ikke var i stand til at pådutte præsterne eller kirkegængerne sine forskruede tanker.

Gauck lever på overfladen et normalt liv; han bliver gift, får børn, ser dem vokse op og passer sit job som præst. Livet er dog ikke helt normalt, der er ikke ytringsfrihed, Gauck bliver overvåget af stasi-informanter og han drømmer om at leve i et frit land.

I 1989 går drømmen i opfyldelse – muren falder og Gauck indleder sin politiske karriere, der senere fører ham frem til det prestigefyldte ærinde som forbundspræsident for det forenede Tyskland.

“Fra vinter til vår. Mit livs rejse” er på mange måder en spændende fortælling, der giver et solidt indblik i, hvordan det opleves, at leve i et diktatur. Gauck er en spændende person, der ønsker at give resten af verden en forestilling om, hvordan hans liv har været, og han har formået at skrue en overbevisende bog sammen.

Sproget er måske nok en kende for gumpetungt og indforstået, men jeg lander alligevel på en vurdering, der hedder 4 stjerner – ganske enkelt fordi bogen er væsentlig og spændende – og fordi bogen er et vægtigt vidnesbyrd om, hvordan vores naboland mod syd var skruet sammen for under 30 år siden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter