0 kommentarer

Mordet ved Dybbøl Banke Af Claus Mørkbak Højrup

af d. 17. oktober 2014
Info
 
Sideantal

431

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7159-102-6

 

I år (2014) er det 150 år siden den 2. Slesvigske Krig, hvor Danmark mistede 2/5 af såvel befolkning som landområder i kampen mod Preussen. Årsdagen har resulteret i en række bøger om emnet indenfor både faglitteraturen og skønlitteraturen. Claus Mørkbak Højrups “Mordet ved Dybbøl Banke” hører til blandt de sidstnævnte, og er en interessant og medrivende krimi, som tidligere har været udgivet som e-bog under titlen “Da Fanden sked i bukserne”, men nu er udkommet i en redigeret udgave hos People’s Press.

Feltgendarm Hans Bielke har tidligere været overbetjent i København, men faldt i unåde og er nu stillingsmand ved Dybbøl Banke. Opgaven som feltgendarm har hans tidligere overordnede og gode ven general du Plat sørget for, så da du Plat findes myrdet, og det ser ud til at preussiske spioner står bag, må Bielke træde til.

Men det er sin sag at opklare et mord midt under den preussiske belejring, hvor granater flyver om ørene på én, og hvor officererne har forskellige dagsordener og ikke nødvendigvis er interesseret i at hjælpe Bielke med opklaringen. Samtidig har Bielke endnu et pres hvilende på sig. Han er nemlig nødt til at tage tilbage til København indenfor de næste 48 timer. Og så er der naturligvis også den “lille” sag med, at preusserne planlægger at storme Banken.

Det tog mig ikke mange dage at læse “Mordet ved Dybbøl Banke”, som nærmest fra første side fangede mig ind med sine livagtige beskrivelser af forholdene ved Dybbøl Banke og sin lidt skæve hovedperson Hans Bielke, der udadtil virker som en brutal karl uden megen eftertanke, men som ved nærmere bekendtskab indeholder skjulte talenter.

Sproget virker til tider en smule kantet, men det er muligvis for at fange tidsånden, og jeg indrømmer også, at jeg ind i mellem havde lidt svært ved at holde styr på de mange militære titler og udtryk. Men det ødelagde nu hverken læseoplevelsen eller plottet, som jeg i øvrigt gættede ivrigt på, men ikke gennemskuede før til sidst.

På trods af at her er tale om fiktion, mærkes det tydeligt, at Claus Mørkbak Højrup, der i øvrigt selv er tidligere officer, har gjort meget ud af researchen. “Mordet ved Dybbøl Banke” er således en læseværdig oplevelse, både hvis man kan lide historiske krimier, eller hvis man er interesseret i 1. verdenskrig og særligt slaget ved Dybbøl.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter