NYESTE
Født:
1940, Tyskland

Joachim Gauck

Joachim Gauck er siden 18. marts 2012 Tysklands forbundspræsident. Han er præst, tidligere anti-kommunistisk menneskeretsaktivist i DDR og medstifter af oppositionsbevægelsen Neues Forum, der blev dannet under die Wende.

Ved det sidste og eneste frie demokratiske valg til DDR’s parlament Volkskammer blev han indvalgt for Bündnis 90, og efter Tysklands genforening blev han chef for BStU, der står for den fremtidige bevarelse af Stasis arkiver. Han fratrådte denne stilling i 2000. Ved præsidentvalget i 2010 var han oppositionens (SPD og Bündnis 90/Die Grünen) kandidat, men tabte valget til Christian Wulff.

Da forbundspræsident Christian Wulff måtte træde tilbage i 2012, blev Gauck den 18. marts2012 af Forbundsforsamlingen valgt som Tysklands præsident med 991 stemmer ud af 1.228. For Gauck stemte alle de store partier (CDU/CSU, SPD, FDP, Bündnis 90/Die Grünen), hvorimod de yderliggående Die Linke og Nationaldemokratische Partei Deutschlands stemte for andre kandidater.

Gauck er ikke tilknyttet et bestemt parti, men er formand for bevægelsen Gegen Vergessen – Für Demokratie.

Kilde Wikipedia

Læs mere på Den Store Danske

Bibliografi

2011  Fra vinter til vår – Mit livs rejse (biografi)

 

Fra vinter til vår – Mit livs rejse af Joachim Gauck

af newyorkcitygirld. 17. oktober 2014
De fleste ved, at Joachim Gauck blev valgt til forbundspræsident i Tyskland i 2012, men de færreste af os er klar over hvilket liv Gauck har levet inden han blev valgt til at bestride et af Tysklands højeste embeder. Med selvbiografien “Fra vinter til vår. Mit livs rejse” har Joachim Gauck skrevet en bog om […]