0 kommentarer

The Night Circus af Erin Morgenstern

af d. 6. januar 2012
Info
 
Sideantal

387

Udgivet

2011

ISBN

978-0-385-53463-5

 

”The Night Circus er romanen om Celia og Marco, der af to my(s)tiske modstandere udvælges til kamp på liv og død på en arena, der er udformet som et mageløst nattecirkus. Med introduktion af en række bipersoner (Chandresh, cirkusejeren; Bailey, den unge dreng, der bliver afgørende for cirkus´ overlevelse; Isobel, der spår i kortene; Tiessen, der konstruerer cirkusverdensuret)følger
læseren cirkus fra oprettelse gennem krise til redning.

Romanen er forfatterens bud på den store fortælling om kampen mellem modsatrettede kræfter i verden. To evige skikkelser fører deres marionetter frem til den afgørende styrkeprøve i cirkus, der kan opfattes som en metafor for menneskelivet. Gæsterne har helt forskellige oplevelser og nogle af
dem bliver så indfanget af atmosfæren, at de bliver permanente besøgende, drømmere i cirkusnatten.

”The Night Circus” er en meget farverig og sansemættet bog. Dufte, farver, utrolige seancer med jonglører, ekvilibrister og illusionister breder sig på siderne, mens selve cirkus` raison d´ être beskrives i en række korte afsnit, nærmest som i koret i en græsk tragedie.
Et yderst fantasifuldt og levende handlingsforløb, hvor man til tider bliver helt forpustet. Måske lidt for forpustet! I efterskriftet til bogen siger forfatteren, at denne i begyndelsen var “a God-awful mess”. Selv om man forstår, at der har været godt med konsulenter på, er der efter min smag stadig for mange steder hvor forfatteren fortaber sig i detaljer, og der går lige lovlig lang tid før en sidehistorie bliver legitimeret. Eksempelvis drengen Baileys rolle i handlingen.

Plottet er fermt sammensat. Ganske langsomt finder Celia og Marco ud af den fulde sandhed om den kamp på liv og død, der er en del af deres skæbne. Og tingene falder på plads I det endelige klimaks.
Alligevel bliver denne læser ikke grebet af bogen. Det er som om hovedpersonerne bliver holdt ud i arms-
længde, måske mere refererede end skabte. Måske er handlingen for meget puslet på plads af for mange brikker i iveren efter at fortælle den store beretning om menneskelivet.
Men talent for beskrivelse af eksotiske cirkusmiljøer, det har Erin Morgenstern helt sikkert. Og hvis man bliver fascineret af rollespil i virtuelle miljøer, er der meget at hente.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter