0 kommentarer

Fatimas hånd af Ildefonso Falcones

af d. 18. oktober 2011
Info
 
Sideantal

897

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7079-100-7

Originaltitel

La mano de Fátima

 

Andalusien har navn efter Al-Andalus, arabernes betegnelse for de enorme områder af Spanien, der fra år 711 helt frem til 1492 er under muslimsk overherredømme. Med tiden vender krigslykken, og katolikkerne tilbageerobrer landet region for region. De foretager en hårdhændet tvangskristning af maurerne, der nu kaldes morisker. I 1610 beordrer Filip II en Endlösung på religionsstriden; en veritabel exodus, hvor op mod en halv million morisker drives gennem landet og ombord på skibe med kurs mod Afrika. Her udplyndres de fordrevne, og titusinder slagtes af deres muslimske ‘brødre’, der opfatter dem som vantro.

“Fatimas hånd” foregår i perioden 1568-1612 og følger de blodige begivenheder set gennem øjnene på Hernando, eller Ibn Hamid, som han selv foretrækker, fra han som naiv 14-årig muldyrdriver involveres i en muslimsk opstand, til han er en gammel og betydeligt mere erfaren mand på 58. Hernando og hans modbydelige stedfar Brahim bejler begge til den 13-årige enke og mor Fatima med de mandelformede, sorte øjne og store bryster, og bogen igennem skiftes de til at besidde hende, mens de sideløbende kæmper i religiøse konflikter og for personlig vinding.

Såvel katolikker som muselmænd er skånselsløse over for modparten. Opfindsom tortur og massehenrettelser er de foretrukne terrormetoder. Til overflod har spanierne Inkvisitionen, der som bekendt ikke lægger fingrene imellem. Heldet veksler konstant, og de 900 sider opleves som en nærmest uendelig rutschebanetur, hvor der aldrig er langt fra den svimlende lykke i form af kærlighed og rigdom til den sorteste fortvivlelse med døden ventende lige om hjørnet.

Falcones skriver ud fra en honet ambition om at fortælle alverden og i særdeleshed sine landsmænd om en af de “utallige xenofobiske episoder i Spaniens historie”. De grusomheder, der udmales i alle slibrige detaljer, får nazisternes jødeforfølgelse til at ligne harmløse drengestreger. Rædsel følger på rædsel, men til sidst overmandes man som læser af en psykisk følelsesløshed. Medvirkende hertil er det distancerende deskriptive perspektiv, der minder mere om en nøgtern historiebog end om en suggestiv roman. Det er svært at genkende forfatteren, der gav os den medrivende “Havets katedral”.

Fatimas hånd er i øvrigt navnet på en islamisk amulet, opkaldt efter Profetens datter, hvor fingrene repræsenterer troens fem søjler.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter