0 kommentarer

Et spring i tiden af Madeleine L’Engle

af d. 9. marts 2018
Info
 
Sideantal

206

Udgivet

2018

ISBN

978-87-638-5330-9

Originaltitel

A wrinkle in time - oversat af Anja Hitz

 

Pigen Megs familie er ikke helt almindelig. Begge forældrene er forskere, og lillebroren Charles Wallace har en række usædvanlige evner. Tvillingerne begår sig godt i skolen og på sportspladsen, men Meg kommer ofte hjem med dårlige karakterer og bemærkninger fra lærerne. Også selvom hun faktisk er meget dygtig til matematik.

Men Meg er utålmodig og hidsig – og så savner hun sin far, som har været forsvundet i månedsvis efter at være blevet sendt på en hemmelig mission af regeringen.

En dag dukker den sære mrs. Vad, op i familiens hus. Før Meg ved af det, er hun og Charles Wallace sammen med drengen Calvin (som også pludselig dukker op) på en utrolig rejse for at finde og redde faren. Men at finde faren er kun første del af opgaven. En stor ondskab truer nemlig hele universet, og kun de tre unges mod kan redde verden.

”Et spring i tiden” udkom første gang i 1962. Her over 50 år og mere end 8 millioner solgte eksemplarer senere er bogen netop blevet filmatiseret for anden gang med kendte navne som Reese Witherspoon og Oprah Winfrey på rollelisten (første gang var en tv-version i 2003).

Man kan vist med andre ord godt kalde ”Et spring i tiden” for en nyklassiker, og heldigvis behøver man ikke at vide, hvad tesseract betyder for kunne læse Madeleine L’Engles roman. For selvom romanen sagtens kan betegnes som science fiction, idet udgangspunktet for historien er muligheden af at rejse gennem tid og rum, så tror jeg, at målgruppen (+9 år) ganske simpelt vil læse den som en god historie.

”Et spring i tiden” rummer både uhygge og humor, og det er nemt at identificere sig med Meg, som føler sig anderledes og ensom, men som alligevel finder frem til sin indre styrke i løbet af romanen. Den får hun brug for, for undervejs i historien må de unge stå overfor sand ondskab på planeten Camazotz, hvor DEN hersker.

Midt i den dramatiske og lidt uhyggelige kamp mellem det gode mod det onde fortæller Madeleine L’Engle en livsbekræftende historie om venskab og kærlighed, som understreger, at man ikke behøver at være som alle andre for at være en helt. Og det er jo ikke en helt dårlig morale at få med sig.

Jeg var personlig ikke helt oppe at ringe over “Et spring i tiden”, men det er en roman, som jeg med glæde vil forære til min 14-årige niece. Jeg er nemlig sikker på, at hun vil elske den. Så tre stjerner herfra for en dramatisk tur ud i universet.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter