0 kommentarer

En retfærdiggjort synders erindringer og bekendelser af James Hogg

af d. 1. december 2017
Info
 
Sideantal

229

Udgivet

2016

ISBN

9788793279605

Originaltitel

The private memoirs and confessions of a justified sinner - Oversat af Hans-Jørgen Birkomse

 

Lad det være sagt med det samme. Dette er noget af det mest mærkelige jeg har læst meget, meget længe.

James Hogg, en skotsk digter og forfatter der levede fra 1770 – 1835, har skrevet “En retfærdiggjort synders erindringer og bekendelser”, der præsenteres som en original og stilskabende gyserroman. Bogen har inspireret skotske, amerikanske og franske forfattere som R.L. Stevenson og Edgar Allan Poe m.fl.

Bogen er en dobbeltgængerroman, som handler om en religiøs fanatiker, der under indflydelse af en mystisk og karismatisk ven beslutter sig for at rense Jorden for de onde, hvilket vil sige alle, der ikke deler hans religiøse overbevisning. Hovedparten af handlingen er henlagt til Skotland i begyndelsen af 1700-tallet. Bogen indledes af dens danske oversætter Hans-Jørgen Birkmose, med en interessant indføring i James Hogg og bogen selv. Oversætteren fortæller også at han af flere blev advaret mod at oversætte de dele af bogen der er skrevet på dialekt med en dansk ditto. En advarsel han burde have lyttet til, idet disse passager flere steder nærmest er ulæselige. Men bortset fra det ret kiksede forsøg på at gengive et andet sprogs dialekt, er bogen fantastisk oversat. At gengive et flere hundrede år gammelt skotsk/engelsk til et tilsvarende dansk, er ikke noget man bare lige gør – medmindre man er Hans-Jørgen Birkmose. Det er ganske enkelt fremragende!

At sproget i det meste af bogen mildest talt er antikveret, gør også at det tager virkelig lang tid at læse den. Men man bør unde sig selv at bruge den nødvendige tid på læsningen. Sproget er så dybt og nuanceret, at det i få ord kan udtrykke tanker og handlinger som vi i dag skulle bruge flere sider på.

Bogen giver sig ud for at være skrevet af flere personer hen over knap tohundrede år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det fungerer virkelig godt.

Historien begynder stille og roligt, for undervejs at udvikle sig mere og mere vanvittigt og grotesk, før den af senere (fiktive) forfattere vendes fuldstændig på hovedet til sidst.

At bogen kun er på 229 sider, skal man ikke lade sig narre af. Der er indhold nok til mange tykke bøger på de få sider, og det er en af den slags bøger man nok aldrig bliver helt færdig med.

Hvis man er frisk på en litterær udfordring, kan jeg ikke anbefale “En retfærdiggjort synders erindringer og bekendelser” nok. Men tag den nødvendige tid til at læse bogen. Det fortjener den.

Bogen skulle have fem stjerner, men dialektoversættelsen skulle ikke have være med i den færdige udgave af bogen, og koster en stjerne.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter