0 kommentarer

En middag for meget af Ismail Kadaré

af d. 18. oktober 2013
Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7973-546-0

Originaltitel

Le Dîner de trop

 

Hvor ofte falder man over en albansk bog? Og hvor meget kender vi egentlig til det lille østland med den barske fortid?

Ismail Kadaré er blandt Albaniens største forfattere, og med “En middag for meget” åbner han et vindue på klem ind mod sit hidtil så lukkede hjemland.

Handlingen foregår i den historiske by Gjirokastra, der ligger tæt på grænsen til Grækenland. Her foretager den prominente kirurg, doktor Gurametro, sine mange operationer med stor dygtighed, mens byens borgere sladrer om hans hemmelighedsfulde liv i den overdådige villa.

I 1943 invaderer tyske stormtropper Albanien, og Gjirokastra indtages som en af de første byer. Uheldigvis beskydes tyskerne af partisaner, og straffen er hård. 80 tilfældigt udvalgte borgere skal skydes på rådhuspladsen.

Det viser sig, at den nazistiske øverstbefalende, oberst von Schwabe, er en af doktor Gurametros gamle studiekammerater. Gurametro giver en middag til von Schwabes ære, alt imens de tænderklaprende gidsler venter på torvet. Der drikkes store mængder champagne, høres skøn musik på grammofonen, snakkes oprømt. Pludselig sker miraklet. Gidslerne frigives alle sammen. Betingelsesløst. Endog den enlige jøde iblandt slipper.

Hvad blev der vekslet af ord under den famøse middag, som formåede at formilde de hidtil skånselsløse tyskere? Byens sladdervorne borgere har mange mere eller mindre kvalificerede bud. I nogles øjne er Gurametro en helt, i andres må han nødvendigvis være forræder.

Krigen slutter, tyskerne forsvinder, Albanien indlemmes i det betonkommunistiske, sovjetdominerede Østeuropa. I 1953 er paranoiaen omkring potentielle forrædere på sit højeste. Komplet uskyldige fængsles, torteres og henrettes i tusindtal. Gurametros middag med tyskerne får fornyet aktualitet, da den måske i virkeligheden var første led i et snedigt, zionistisk komplot mod selveste Stalin…

“En middag for meget” er på mange måder en drøngod historie. Og som sagt er det sjovt at kigge indenfor i et land, man stort set intet kender til. For denne læser er Kadarés skrivestil imidlertid så belastende, at det lægger en gevaldig dæmper på begejstringen.

Hele bogen er fortalt i et ironisk-distancerende tonefald, der giver én en fornemmelse af at opleve hændelserne gennem en omvendt kikkert. Samtidig boltrer Kadaré sig i muntre overdrivelser – som for eksempel, at hele byen (tusinder af indbyggere) falder i en 40 timer lang, uafbrudt søvn og vågner fortumlede bagefter. Dét er naturligvis aldrig sket, men denne forsimpling letter Kadarés vej frem mod en af de mange ‘morsomme’ pointer undervejs.

En særlig østeuropæisk afart af magisk realisme er en væsentlig del af historien. Nogle vil finde det charmerende, andre bare irriterende.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter