0 kommentarer

En engel bag øret Af Sally Altschuler

af d. 17. november 2011
Info
 
Sideantal

311

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10915-3

 

Denne bog er i litteraturen, hvad Marc Chagalls malerier er i kunsten. Fyldt med eventyragtig fantasi med perspektiviske forvridninger og surrealistiske effekter.
Chagall og Altschuler har også deres baggrund til fælles. Begge har rødder i den ashkenaziske jødekultur i det gamle russiske zarrige. Det er den jødedom, vi kender gennem det tysk-slavisk-hebraiske blandingssprog jiddisch og musikstilen klezmer, der har fået en vældig popularitet de eneste år.

I bogen fortæller Sally Altschuler om sin tipoldefar Berels møde med en bjørn i Hviderusland i 1800-tallet. Efter mødet med bjørnen kan Berel tale med dyr, og det bliver blandt andet til lange sokratiske samtaler med hesten Hillil.
Dette er kort sagt historien, der transporterer et enestående indblik i de religiøse, politiske og historiske forhold i den gamle jødiske kultur i Østeuropa – en kultur, som stort set blev udraderet i dens geografiske basis med nazisternes systematiske folkedrab under Anden Verdenskrig. Men som altid i jødernes historie slæbte de jødiske efterkommere den rige kultur og historie med til de andre dele af verden, de nåede til. Som Sally Altschuler der kom til verden i Danmark som barn af jødiske udvandrere fra Antonovka i det nuværende Hviderusland.
Der er ingen familiehistorie om jødeforfølgelser her. Det var udlængslen, der førte familien til Danmark, der egentlig blot skulle have været en mellemstation på en rejse til Sydamerika.
Denne specielle jødiske shtetl-kultur (jiddisch fra tysk »Städtelein«) er tidligere skildret så fremragende af forfatteren Isaac Singer (1904-1991). Også i Altschulers bog findes et righoldigt og spraglet persongalleri af familiemedlemmer, rabbinere, tåber, vise, djævle, dæmoner og bodfærdige fanatikere.
Fortællingerne hviler grundliggende på en munter og anekdotisk grundtone og adskiller sig derfor fra den gængse jødiske erindringslitteratur, der naturligt nok er fyldt med pogromer og holocaust.
Læseren kan igennem Altschulers fabulerende og levende sprog nærmest føle, lugte og se farver.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter