0 kommentarer

Efterfølgeren datter af Ismail Kadaré

af d. 8. august 2008
Info
 
Sideantal

133

Udgivet

2006

ISBN

87-7973-203-8

Originaltitel

Pasardhësi

 

Natten mellem den 13. og 14. december findes den udpegede Efterfølger død i sit hjem. Den officielle melding er hurtigt ude: Han har begået selvmord. Men er dette nu også rigtigt, eller blev han rent faktisk myrdet?

“Efterfølgeren” foregår i Albanien under diktaturets styre. Den nuværende magtfulde leder er ved at blive gammel og en ny er udset til at udfylde hans plads, når den tid kommer. Men det er ikke nemt at være den udpegede Efterfølger, og romanen skildrer livet i magtens højborg, på både godt og ondt. For selvom man er højt oppe i hierarkiet, kan man godt have mange fjender. Spørgsmålet er så bare om disse fjender er villige til at begå mord, for selv at komme tættere på magten, eller om presset simpelthen blev så stort for Efterfølgeren, at han tog sit eget liv.

“Efterfølgeren” fortsætter hvor “Agamemnons datter” sluttede og derfor er der gensyn med den unge kvinde Suzana, Efterfølgerens datter. Hele familien er rystet efter dødsfaldet og det er svært at kende venner fra fjender.

Romanen er baseret på virkelige hændelser og behandler det svære i at leve under et tyranni. Ondskabens psykologi er allestedsnærværende i bogen i forsøget på at finde frem til den rette morder, hvis denne altså overhovedet findes. Et meget fint beskrevet hændelsesforløb, hvor man bliver klogere på Albaniens historie, samt får et indblik i det politiske system under den albanske diktators Hoxhas styre.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter