0 kommentarer

Drømmenes deroute. Skæbnefortællinger fra den amerikanske virkelighed af Steffen Hou

af d. 13. november 2015
Info
 
Sideantal

366

Udgivet

2015

ISBN

978-87-930-6344-0

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

For mange indvandrere har USA lyst op som et fyrtårn i mørket; landet har igennem et par hundrede år virket som en magnet på fattige mennesker, der har ønsket at give sig selv og egne efterkommere en ny og bedre start i livet.

Spørgsmålet er, om USA stadig kan leve op til at være drømmenes højborg og Guds eget land.

I bogen “Drømmenes deroute” har den danske journalist Steffen Hou samlet interviews med 40 meget forskelllige amerikanere, som han har truffet på sine mere end 20 rejser på det amerikanske fastland.

De 40 portrætinterviews giver dels et bredt indblik i hvad USA er for et land og dels et indblik i, hvordan nogle mennesker lever i det forjættede land af i dag.

Læseren møder bl.a. 40-årige Angela, der i en sen alder er sprunget ud som homoseksuel. Hun er vokset op i et religiøst hjem, hvor forældrene blev skilt og moderen udviklede et alkohol- og hashmisbrug. Som følge af moderens svigt blev Angela som ung kvinde en hadefuld skinhead, men skiftede livsbane da hun sprang ud som lesbisk og måtte revurdere sin egen holdning til mennesker med anden oprindelse end hendes egen.

Man møder også den unge kvinde Jennifer i Las Vegas. Hendes forældre er ikke velhavende nok til at kunne betale for hendes universitetsuddannelse, og for at tjene penge til studierne prostituerer hun sig mod forældrenes viden da disse ville “falde døde om af skam” hvis de vidste hvor hun får sine penge fra.

Vi møder bl.a. også den mandlige fængselsvagt, der indrømmer at have brugt unødig vold og magtanvendelse mod fangerne for at dække over sin egen frygt og magtesløshed samt den afroamerikanske kvinde Michelle, der for 27 år siden blev voldtaget af en betjent på bagsædet af en politibil mens to betjentkolleger overværede overgrebet uden at gribe ind. Michelle anmeldte ikke overgrebet, men arbejder i dag som borgerrettighedsforkæmper i en forening, der vil afskaffe politibrutalitet.

“Drømmenes deroute” er både barsk og spændende læsning.

De 40 portrætinterviews giver et kalejdoskopisk indblik i, hvordan USA af i dag ser ud.

Selvom USA helt sikkert har gode sider har landet mindst lige så mange skyggesider, der gør det til et barsk og til tider uretfærdigt land at leve i.

Bogen er velskrevet og man fornemmer, at forfatteren har gjort sit forarbejde grundigt inden han satte sig til tastaturet for at berette om en af verdens supermagter.

Jeg slugte næsten bogen i en mundfuld da jeg læste den, for det er spændende og vedkommende læsning.

Hvis man interesserer sig for historie, samfundsforhold og menneskelige skæbner vil man elske denne bog – og jeg elskede denne bog fra første til sidste side og tildeler derfor bogen 5 store stjerner.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter