0 kommentarer

Midnatssol af Jo Nesbø

af d. 12. november 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

226

Udgivet

2015

ISBN

978-87-4146-410-8

Originaltitel

Mere blod

Udgave

1. udgave

 

“Landskabet manglede Lofotens slående dramatik eller Vestlandets skønhed, men det havde noget andet. En tavs tomhed, en fåmælt nådesløshed.”

På vild flugt fra gangsterbossen Fiskeren havner den tænksomme lejemorder Jon Hansen i det nordligste Norge blandt samiske naturfolk og sekteriske læstadianere. Over ham skinner den nådesløse midnatssol døgnet rundt, søvn er ikke mulig, de sorte tanker svirrer om kap med sværmene af myg.

Der er så meget at fortryde, når man som 35-årig kun har opnået at agere småpusher, slå folk ihjel og blive far til en datter, hvis leukæmibehandling man ikke formåede at spare op til i tide. Der er så meget, man gerne ville gøre om, men “… der findes ikke noget bakgear i det fordømte køretøj, vi kalder livet.”

Er det overhovedet værd at leve videre? Tænke-tænke. Jon forskanser sig i en forfalden jagthytte med lånt riffel, dåsemad og nogle flasker hjemmebrændt. Et one night stand med en vild pige gør ikke humøret bedre, bringer tværtimod døden tættere på. I form af Fiskerens håndgangne mænd fra Oslo.

Men så møder Jon 10-årige Knut, der er et fund af drengestreger og småfilosofiske bibelcitater. Og Knut har en mor, Lea, med ravnsort hår, brede skuldre og en latter som bækkens klukken. En latter, der som hos alle alvorligt troende er sjælden, men trods alt høres oftere nu, hvor hendes voldelige ægtemand er forsvundet. Jons beskytterinstinkt vækkes.

“Midnatssol” er en selvstændig fortsættelse af “Blod på sneen”, der foregår i 1970’ernes noget provinsielle Norge. For fans af den Nesbø, som begik 10 blodige og nerveflænsende thrillere med Harry Hole i hovedrollen, vil den nye serie givetvis fungere som en skumslukker på et spejderbål.

For fans af Nesbø som velskrivende og cool nordbo, der bekender sit slægtskab med især islandske og norske forfattere, for hvem den særlige skønhed i de norrøne landskaber og kulturer er en handlingsmotor i sig selv, vil “Midnatssol” føles som at komme hjem igen. Dramaet er lavmælt, men der er skisme højt til loftet.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter