NYESTE
Født:
1957, Danmark
Fotograf:
Gorm Valentin

Rune T. Kidde

Født Dalum, Odense.

Autodidakt tegner, skribent og historiefortæller. Har siden 1975 udgivet over 70 bøger i alverdens genrer: Børnebøger, romaner, humorbøger, digtsamlinger, tegneserier, biografier og kunstbøger. Har udgivet en række CD’er i eget navn og skrevet tekster til andre. Har skrevet både teaterstykker, opera, tv-dramatik og filmmanuskripter. Han blev blind i 1990, og har siden da stort set opgivet tegneriet.

Siden 1991 freelancer for Danmarks Radio p1, 2 og 3 med blandt andet egne fortællinger, oplæsninger og rejseudsendelser. Omrejsende historiefortæller siden 1991. Gift 1982 med forlagsredaktør Marianne Sørensen Kidde. ‘Det rimer nu til juleflæsk’ er skrevet sammen med Jørgen Mogensen, som også har illustreret bogen.

Død 2013. Tegneseriesiden nummer9 har et passende mindeord her

Bibliografi

1979  Historien om de kæmpestore bryster (tegneserie)

1980  Man siger så meget (tegneserie)

1980  Rune T. Kidde (tegneserie)

1982  Gal & normal (tegneserie)

1983  Gjort bedre før (digte)

1984  Må jeg høfligst anmode Dem om at tage denne sag alvorligt! (tegneserie)

1985  Øldrikkerens lille grønne (humor)

1986  En kattens historie (billedbog)

1986  Leveomkostningerne er steget med en femmer pr. halvflaske (biografi)

1986  VM, lige i boldøjet! (illustreret)

1987  Der er ugler i mosen (billedbog)

1987  Eventyr evergreens 1: Den Lilla Møghætte og pulven (tegneserie)

1988  Litterærlige klassikere (tegneserie)

1989  Himmelmaler Madsen og mig (illustreret)

1990  Troldehistorien (billedbog)

1990  De tre bukke bruse (børnebog)

1990  Det fille det falle (tegneserie)

1990  Eventyr evergreen 2: Dolly Dyt og de bøvede bamser (tegneserie)

1990  I ægget bor en kylling (billedbog)

1990  De tre Bukke Bruse (billedbog)

1991  Menigmands guide til det indre marked (tegneserie)

1991  Frit efter H.C.Andersen 1: Prinser, pøbel og prinsesser (tegneserie)

1992  Den sorte Bastian (billedbog)

1992  Bliv rig og smuk med tegneseriemetoden (humor)

1992  Grimt, godt og grusomt (tegneserie)

1992  Frit efter H.C.Andersen 2: I krig og kærlighed (tegneserie)

1992  I krig og kærlighed (tegneserie)

1993  De ærlige (tegneserie)

1993  Gammel kærlighed ruster ikke – den rådner!

1993  Rejsen til Alvilva

1994  På sin post (tegneserie)

1994  Frit efter H.C. Andersen 3: Østerud til verdens ende : De vises sten (tegneserie)

1996  Det værste 1976-1996 (tegneserie)

1996  Hvad hjertet er fuldt af (tegneserie)

1997  Midt i havet, midt i himlen

1997  Øl krummer ikke i sengen

1998  Alt om EU og de andre tyskere (tegneserie)

1998  Det rimer nu til juleflæsk : familien Danmarks julebog per vers (digte & prosa)

1998  Fuglefri (digte)

1998  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 1 (eventyr)

1998  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 2 (eventyr)

1999  101 mak og mesterværker : verdenslitterærlig nedslagsbog fra Ah til Åh (guide)

1999  Adam Stråskægs Paradis, 1: LUSKEBUSKLARVEN I STUBJUNGLEN (børnebog)

1999  Et kattens eventyr (billedbog)

1999  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 3 (eventyr)

1999  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 4 (eventyr)

1999  Øllet blev hans skæbne (humor)

2000  Adam Stråskægs Paradis, 2: PINGO PINDGRIS I STIKKELSBJERG KAKTUSKLØFT (børnebog)

2000  Adam Stråskægs Paradis, 3: VIGGO VINBJERGSNEGL I STRITBØRGE LILLEKRAT (børnebog)

2000  Adam Stråskægs Paradis, 4: Den himmelherlige sommerblomstersol

2000  Da Henry Høj gik over i historien

2000  Fra tegneserier til opera, 25 års ækle æventyr (biografi)

2000  Hønen i posen (børnebog)

2000  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 5 (eventyr)

2001  Eventyret om eventyret (eventyr)

2001  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 6 (eventyr)

2001  Tre små soldater vendte hjem fra grillen og andre anderledes børnesange (børnebog)

2001  Hvor er fyrvogteren? (digte)

2002  Rune T. på stribe 1: Den Lilla Møghætte og pulven (tegneserie)

2002  Rune T. på stribe 2: Litterærlige klassikere (tegneserie)

2003  Historien om Ælla og Ælmer Æsel (børnebog)

2002  Rune T. på stribe 3: Høvlens hund og Ib Å (tegneserie)

2002  Rune T. på stribe 4: Pissehuen og andre sælsomme tragedier (tegneserie)

2002  Prinsesse Himmel-i-mund (illustreret)

2003  Guide til den Øvrobæiske Union (illustreret)

2003  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 7 (eventyr)

2003  Ækle æventyr, samlet udgave (eventyr)

2004  Forfattere, fyndord og folkemunde (udvalg)

2004  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 8 (eventyr)

2004  Sørøver Skumskæg og andre historier (børnebog)

2005  Klaskepot (børnebog)

2005  Tossepose (børnebog)

2005  Året rundt på gulvet – hyldest til ottetallet (digte)

2005  H.C. Anderledes (eventyr)

2006  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 9 (eventyr)

2006  Grimmere end Grimm

2006  Krigen om Klatkagebjerget og andre historier (sange)

2006  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr – 10 (eventyr)

2006  Rune T. på stribe 5: Adolf Unterbiss Incorporated (tegneserie)

2006  Rune T. på stribe 6: En streg i regningen (tegneserie)

2007  Bøh-bob og bøllemændene og andre historier (børnebog)

2007  Kruseduller, kragetæer og kreative krumspring (biografi)

2007  Sidi Numans konverterede hest

2008  Hr. og fru Dicht i Island

2008  Øl er øl som Goethe siger (humor)

2009  Julius’ afsind

2010  Adam Stråskægs paradis 1-4

2010  Den Lilla Møghætte og pulven (børnebog)

2010  Hærge-Hans og Grimme Grete (børnebog)

2010  Rune T. på stribe 1-3 (tegneserie)

2011  Sandhedens Djævleklør

2011  De tre dumme svin og den store tykke pulv (børnebog)

2012  Dødssøbølger

2012  På tippen af næsen sidder majonæsen (børnebog)

2013  Gravhunden, hejren og bjørnen Knud (børnebog)

2014  Friederikesdal

2017  Den store Rune T. Kidde bog (samlet udvalg)

 

Historien om Ælla og Ælmer Æseløre Æsel af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 15. november 2021
Ælmer og Ælla æsel møder tilfældigt hinanden og forelsker sig. Men de kan kun være forkerte kærester, for så længe Ælmer ikke er en vaskeægte æselhelt og Ælla et hvidt og ikke et ægte gråt æsel, kan de ikke være ægte æselkærester. Det er stadig fantastisk for de forkerte kærester at være sammen, men for […]

Grimt, godt og grusomt af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 1. august 2021
Kidde, Jeppesen og Løvdahl disker her op med to eventyr, hvor Lille Claus og Store Claus udgør næsten hele albummet, mens En historie fungerer som en slags appendix. I modsætning til hvad man kunne forvente af den spontane, kreative og særdeles uhæmmede Kidde er manuskripterne her stort set fuldstændig tro mod Andersens originaler. Der sniger […]

Prinser, pøbel og prinsesser – frit efter H.C. Andersen 1 af Rune T. Kidde, Flemming Jeppesen og Lis Løvdahl

af Jens Markvardsend. 30. juni 2021
I 80’erne skabte Kidde og Kielland det første danske album med tegnede genfortællinger af klassiske eventyr. I 90’erne samlede Kidde igen stafetten op og skabte sammen med tegner Flemming Jeppesen og farvelægger Lis Løvdahahl en kort albumserie der udelukkende indeholdt genfortællinger af H.C. Andersen. Albummet her er seriens første og indeholder Fyrtøjet, Talismanen, Det er […]

Det fille, det falle af Rune T. Kidde og Peter Kielland

af Jens Markvardsend. 21. juni 2021
Der var engang i starten af 1980’erne to mænd på en tegnestue der fik den idé at de ville omsætte gamle klassiske eventyr til tegneserier. Ad lange omveje lykkes det for de to at udgive albummet ‘Det fille, det falle’ med ti stærke eventyrlige fortolkninger., hvor den talentfulde Peter Kielland-Brandt står for alt det grafiske. […]

En streg i regningen af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 8. juni 2021
30 år efter Kiddes tegneseriedebut med den selvrefererende titel Rune T. Kidde, genudgav Modtryk albummet med opdateret for- og bagside under ny titel. På bagsiden er der et udpluk af hvad pressen skrev i 1980 ved originalens udgivelse. Anders Hjorth Jørgensen skriver i sin lektørudtalelse at “Rune T. Kidde sprudler af liv, udtryksfulde skabninger, overdådig […]

Adolf Unterbiss Incorporated af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 4. juni 2021
Et genoptryk af albummet ‘Må jeg høfligst anmode Dem om at tage denne sag alvorligt’ fra 1984.  Oprindelig var albummet på 80 sider, da Kidde gerne ville undslippe den spændetrøje som de gængse 48 betød – og skæbnen er hård, for ved genudgivelsen havner han i den igen. Udgivet i 2003 med og med ny […]