0 kommentarer

Det lukkede rum af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af d. 12. september 2008
Info
 
Sideantal

296

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7053-060-6

Originaltitel

Det slutna rummet

 

Martin Beck er tilbage på stationen. Efter han blev skudt, er han om muligt endnu mere lukket og deprimeret end nogen sinde før. Selv ikke arbejdet kan fange hans interesse, og det er næsten ulideligt at starte på “Det lukkede rum”, fordi Beck nu er gået helt i sort. For at gøre det hele endnu værre, bliver han sat til at arbejde alene på en sag om en mand, som findes skudt i et rum, der er lukket indefra. Den sidder han så mutters alene og bakser med, vi hører intet fra familien, han spiser som sædvanlig ikke noget, og smøgerne er oven i købet lagt på hylden – sikkert på grund af et lægeligt råd. Kollberg, hans ven og kollega, kigger ind fra tid til anden for at veje stemningen. Kollberg arbejder i en specialgruppe, som skal forsøge at opklare en række bankrøverier. I gruppen er andre gamle kendinge som Rönn og Gunvald Larsson.

I “Det lukkede rum” gør Sjöwall og Wahlöö brug af en klassisk gammel krimigåde om en forbrydelse, der bliver begået i et rum, som er lukket og låst indefra. Forbrydelsen passer egentlig godt med Martin Becks humør, men det er ikke hysterisk spændende. Til gengæld er der skruet betragteligt op for humoren i dette 8. bind i serien “Roman om en forbrydelse”. Der tages så grundigt pis på politiets evner – eller mangel på samme – at det nærmer sig lagkagehumor. Men i dette tilfælde er falden-på-halen-komikken virkelig sjov. Det er altså en noget hånlig indstilling til politiet, når de først kan fange en røver, når han er så distræt, at han glemmer at tage huen af længe efter, han har forladt banken.

I løbet af opklaringen møder Beck en kvinde, der får ham til at grine og vågne op en morgen med lys i sind. Det er helt usædvanligt, og man kan kun håbe for den martrede mand, at hun også er med i de sidste to bøger i serien.

Forfatternes skepsis overfor politiet er blevet stadig mere udtalt i løbet af serien. Det samme den sociale indignation. I det hele taget trækkes linjerne skarpere op nu, men selve krimiplottet er blevet mindre stramt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter