0 kommentarer

Bernarda Albas hus af Federico García Lorca

af d. 12. september 2008
Info
 
Sideantal

75

Udgivet

1990

Originaltitel

La casa de Bernarda Alba

 

“Bernarda Albas hus” er nok spanieren Federico García Lorcas mest berømte skuespil. Det blev færdiggjort i 1936, samme år som Lorca blev dræbt, og skuespillet er senere blevet oversat til et utal af sprog.

Skuespillet foregår i Spanien i et ikke nærmere defineret årstal.

Den 60-årige Bernarda Alba, der netop er blevet enke efter sin anden ægtemand bor sammen med sine 5 voksne døtre, et par tjenestefolk og sin mor. Bernarda er en tyran, der holder sine døtre i et jerngreb på trods af, at de for længst burde være flyttet hjemmefra.

Efter ægtemandens død beslutter Bernarda, at alle i huset skal bære sorg i 8 år og derfor ikke forlade hjemmet i denne periode. Beslutningen vækker ikke begejstring hos døtrene, der langt hellere vil leve deres egne liv og selv bestemme hvad de vil bruge tiden på.
Skuespillet handler om det glædesløse og gennemkontrollerede liv, der leves i Bernarda Albas hus, og ikke mindst om de konfrontationer, der efter noget tid blusser op da Bernardas yngste datter Adela forelsker sig i Pepe.
Det vil ødelægge spændingen hvis jeg afslører slutningen på skuespillet, men jeg kan fortælle, at skuespillet er dramatisk og indeholder mange lag, som man kan bruge utrolig lang tid på at tænke over. Det er nok ikke forkert, hvis man konkluderer, at Bernarda Alba har meget tilfælles med general Franco – begge er diktatorer, der ikke har nogle skrupler ved at holde andre mennesker nede. De fem døtre i skuespillet er nok et symbol på Spaniens befolkning, der længe lå underdrejet en magtbegærlig diktator.

“Bernarda Albas” hus er velskrevet, dramatisk og spændende. Sproget er rigt og nuanceret, og man må sige, at Lorca virkelig formår at skrue en historie godt sammen. Skuespillet indeholder nogle meget fine beskrivelser af magtforholdet mellem mennesker og moralen må være, at den personlige frihed er et af de største privilegier mennesket har.

I bund og grund har jeg kun en ting at sige: dette skuespil burde alle læse!

OBS: skuespillet er læst på originalsproget.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter