0 kommentarer

Det grovmaskede net af Håkan Nesser

af d. 14. februar 2023
Info
 
Sideantal

248

Udgivet

2009

ISBN

9788770532761

Originaltitel

Det Grovmaskiga Nätet - oversat af Jan Mølgaard

Udgave

3. udgave

 

En kvinde – kun iført en solid promille – findes druknet i sit badekar med låsen lukket indefra. Var det en ulykke, selvmord eller mord?

Det er hendes mand Janek Mitter, der brækker døren til badeværelset op og finder hende. Hans korttidshukommelse er væk, en tilstand, der er godt hjulpet på vej af de seks-syv flasker rødvin, fruen og han delte aftenen før. Hvad kan der være sket?

Mitter tilkalder politiet og bliver som tak arresteret. Det er jo næsten altid manden, der myrder konen, og Mitter er selv grumme i tvivl. Det samme er den tænksomme kriminalkommissær van Veeteren. Selv om sagen principielt er opklaret, fortsætter van Veeteren og hans let modstræbende assistent og badmintonmakker Münster med at efterforske.

Mitter og frue var begge lærere på det nærliggende Bunge Gymnasium, men holdt sig meget for sig selv. Den myrdede kvinde var fraskilt og havde mistet en lille søn under tragiske omstændigheder. I det hele taget syntes kvinden gennem det meste af sit liv at være forfulgt af en sær vanskæbne.

En dag husker Mitter noget fra den fugtige aften og sender et skæbnesvangert brev fra den lukkede anstalt, hvor han skal tilbringe de næste mange år.

”Det grovmaskede net” fra 1994 er Håkan Nessers første krimi ud af ti med den senere herostratisk berømte kommissær van Veeteren, som opklarer mystiske forbrydelser i den fiktive by Maardam.

Nesser er en sand menneskekender, der skriver formidabelt godt og altid formår at dække sine kort hele vejen til målet. Den lune svensker er uhyre produktiv og har til dato skrevet 34 romaner, hvoraf mange har høstet smukke roser og priser. Undertegnede, der er inkarneret fan, har læst mange af Nessers bøger, men synes ikke, ”Det grovmaskede net” er blandt forfatterens bedste. Dertil er den for stillestående og lineær. Hyggelig er den imidlertid, stilfærdig underholdning til et par mørke aftener.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter