0 kommentarer

Den armenske sarkofag af Rasmus Wichmann

af d. 24. december 2024
Info
 
Sideantal

288

Udgivet

2024

ISBN

9788797261057

 

Dansk-irakiske den arkæologistuderende Lili Al-Shajara, følger en forelæsning om en mulig tilstedeværelse af de gamle ægyptere i det nuværende Georgien, og bl.a. skulle en gammel sarkofag på Nationalmuseet stamme derfra. Sarkofagen står for at skulle udveksles med nogle gamle papyrus skrifter i Jerevan. Lili der har besluttet at skrive speciale om sarkofagen får derfor travlt med at få den undersøgt inden den forlader landet. Men da hendes studievejledere pludselig findes myrdet, og drabet trækker tråde til en tredive år gammel mordsag, beslutter hun at følge med sarkofagerne og til Armenien. Jeg skal ikke røbe mere om handlingen, da jeg ikke vil ødelægge læseoplevelsen, men jeg kan da røbe at den får en noget overraskende slutning.

Det er en spændende bog, der forbinder fortid, nutid og fremtid. Den rummer lidt af det hele, fra alle teorierne om det egyptiske rige og dets ophøjede status til teorierne om udefrakommende væsner, historie blandes med politik og mord. Det hele kogt sammen til en spændingsroman i bedste Indiana Jones stil.

Selv om der er mange ting ind over, er det blevet til en helstøbt spændingsroman, og der er ingen tvivl om at Rasmus Wichmann kender sin historie og har gjort en grundig research, det skinner igennem i de mange faktuelle informationer der løbende er i bogen og i forfatterens efterskrift. Bagerst i bogen er en meget udførlig ordliste, samt en adresse listet over danske organisationer der arbejder i Armenien. Der er også en oversigt over forfatterens øvrige udgivelser og lidt om forlaget. Det er en spændende bog, noget ud over det sædvanlige og jeg har følt mig godt underholdt under læsningen.

Bogen blev oprindelig lanceret som en podcastføljeton da krigen i 2020 igen blussede op mellem Armenien og Aserbajdsjan om Nagorno-Karabakh, og Rasmus Wichmann valgte at indtægterne skulle gå til Røde Kors. Derfor findes der ingen første udgave af bogen, da den er en revideret udgave af podcasten.
I 2023 brød krigen ud igen og førte til etnisk udrensning af armeniere. Den følgende flygtningekrise er langt fra overstået. Eftersom den danske NGO Mission10forty var én af de hurtigste til at reagere, er denne roman udgivet til fordel for dem.
Rasmus Wichmann (1985), er Cand.mag. i historie, og bor sammen med kone og tre børn i Holstebro. Han har bl.a. arbejdet på Forsvarsakademiet, Koldkrigs-museum Stevnsfort og RUC, og skrev denne artikel som museumsassistent på Rudersdal Museer. Han har sammen med PhD Kjeld Galster oversat The Irish Mars (Legacy Books Press 2016), en dansk soldats beretning om irlandskrigene i slutningen af 1600-tallet.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af forlaget Enter Darkness, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter