0 kommentarer

Samlede noveller af Tove Ditlevsen

af d. 12. oktober 2015
Info
 
Sideantal

512

Udgivet

2015

ISBN

9788702185607

Originaltitel

Samlede noveller

Udgave

1. udgave

 

Man kan jo altid tage sig en tur ned ad Barndommens Gade, og det er bestemt en oplevelse.

Man kunne jo altså også vælge at dykke ned i de fabelagtige noveller, Tove Ditlevsen nedfældede i sin beundringsværdige forfatterkarriere. Fabelagtig er næppe det ord, der bedst dækker det perspektiv, Tove Ditlevsen har i sit forfatterskab, hvor arbejderklassen så sandelig blev portrætteret.

Nu er der således mulighed for at læse hendes noveller i en samlet udgave. Du får her samlingerne “Den fulde frihed” fra 1944, “Dommeren” fra 1948 og “Frygt” fra 1968.

Lad det stå klart allerede nu; jeg er fascineret af hendes novellekunst. Det er skarpe aftegninger af familielivet i 1960’erne, hvor man fattes penge og overskud på andre planer, men hvor kærligheden simpelthen er grundlæggende og konkret udtrykt.

Novellen ”Æggesnaps” er temmelig sikkert en af de mest kendte og anvendte, og det er bestemt også en novelle, der sætter sig sine spor,

Endvidere vil jeg fremhæve den kynisme, Ditlevsens pen arbejder under. Novellerne er nådesløse. Med få pennestrøg formår hun at optegne en skrøbelig og særdeles troværdig tilværelse i en tilsyneladende grufuld verden, men fortvivl ej, der er plads til de små varme stunder og sekvenser foruden håb.

Det fine ved denne samling er for så vidt, at man som læser kan læne sig tilbage og følge hendes udvikling som novelleforfatter (som er en helt anden disciplin og kunnen end romanforfatterens), helt fra de tidlige fortællinger og frem til de seneste, hvor særligt angsten og fortvivlelsen sætter sig sine spor i universet.

Novellerne bruges flittigt i gymnasiet til analyser, og det er bestemt forståeligt. Om du ønsker at kaste dig ud i en analyse eller ej – ja, det er spørgsmålet. Sikkert er det, at novellerne sætter sig spor. For undertegnede kastede det en masse refleksion af sig og en fin forståelse af den periode, Ditlevsen beskriver.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter