0 kommentarer

Det amerikanske datingeksperiment af Elena Armas

af d. 3. december 2022
Info
 
Sideantal

420

Udgivet

2022

ISBN

978 87 400 8363 7

Originaltitel

The American Roommate Experiment - oversat af Pil Ingerslev

Udgave

1. udgave

 

Det korte svar er: “Nix!! … eller ok, sexscenerne er faktisk ret frække.” Spørgsmålet venter vi lige med…

RomCom er en forkortelse for Romantic Comedy. Altså sådan noget med kønne piger og flotte fyre, der bliver pladask forelskede, men skal igennem en masse søde-sjove-grådkvalte optrin, før de får hinanden i enden.

Tænk Julia Roberts i “Pretty Woman” og “Notting Hill”. Jeps, den slags KAN faktisk laves både sødt, sjovt og en anelse knugende. Hvis der vel at mærke er kvalitet og humor i manuskriptet.

Uden kvalitet og humor bliver det derimod tungt. Så må vi tage til takke med bankende hjerter, skinnende øjne, rødmende kinder og famlende replikker mellem den åh-så-nuttede pige og den uh-så-flotte-flinke fyr.

Forudsigelig tomgang med andre ord.

Kort fortalt handler Elena Armas’ “Det amerikanske datingeksperiment” om RomCom-forfatteren Rosie, der ikke kan få hul på Den Svære Toer – og som modstræbende må flytte ind i sin bedste venindes etværelses studio, mens denne er på bryllupsrejse.

Men også spanske Lucas er nødt til at bo i lejligheden, og han er beskrevet så toplækker og vildt sød, at han bliver en tegneseriefigur. “Blændende smil, brede skuldre, vilde evner i et køkken, talent for helende omfavnelser med hele kroppen og et stort hjerte.” Sødetabletter med sukkerovertræk. Et kunstprodukt endnu mere karikeret end Dolly Partons berømte forperron.

Anyway. De to turtelduer forelsker sig vildt og vildsomt i hinanden(s), men brænder begge inde med det; tør ikke helt tro på, at den anden er lige så vild i varmen trods konstante berøringer, fugtige blikke, dybe suk og kælne komplimenter.

For at få inspiration til sin bog skal Rosie eksperimentere med at date – og Lucas tilbyder galant at lade, som om han er hendes date. Altså bare lade som om. De dater ikke rigtigt, vel – det er bare et eksperiment.

Undervejs hører vi en del om Rosies “smaragdgrønne øjne”, og at hendes “perlende latter var sød og mild”. Hun dufter sødt af fersken, Lucas dufter rent af sæbe og saltvand. At han har en svulmende brystkasse, chokoladebrune øjne og lækkert garn, er vi heller ikke i tvivl om.

Og så hopper de ellers ud i den eksperimentelle dating. Dans til ABBA, pizzabagning i skyer af mel, you name it…

Elena Armas fik gigantisk succes med debuten “Den spanske kærlighedsaffære”. Nogle anmeldere mener, at “Det amerikanske datingeksperiment” om muligt er endnu bedre. Javel så.

Man må give forfatteren den credit, at sexscenerne i bogen fungerer godt; her er sugende kys, dyt i bamsen og liderlighed, så det driver ned ad lår og vægge. Men resten er sgu en fesen omgang.

Et nærliggende spørgsmål: Vil kvalitetsbevidste læsere få noget som helst udbytte af denne langtrukne, inderligt udspekulerede amerikanske RomCom? Well…

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter