0 kommentarer

Der er ingen til stede kun ordene i flok som dyr på vej af Peter Laugesen

af d. 10. september 2016
Info
 
Sideantal

81

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-16144-1

 

Digteren og dramatikeren Peter Laugesen (født 1942) er en både aktiv og effektiv forfatter, der har bedrevet et utal af digtsamlinger samtidigt med, at han siden 1997 har været medlem af Det Danske Akademi, har modtaget litterære priser (bl.a. Beatrice Prisen) og desuden har bidraget med samfunds kommentarer i de danske dagblade.

I 2014 blev digtsamlingen ”Der er ingen til stede kun ordene i flok som dyr på vej” udgivet på Gyldendals Forlag, og det er på mange måder en fornuftig, om end forudsigelig samling af digte.

Digtene handler i grove træk om det at blive ældre, og om hvordan man affinder sig med, at det meste af livet er gået når man har passeret de 70. Det lyder deprimerende, at digtene handler om at kunne ane døden ude i horisonten, men heldigvis indeholder bogen også digte om kunstens betydning og om samfundet – og digtene er heldigvis skrevet med en vis selvironi, så læseren bliver heldigvis hverken deprimeret eller i dårligt humør af at læse ”Der er ingen til stede kun ordene i flok som dyr på vej”.

Langt de fleste af digtene i denne samling er ganske fine tekster, der er eftertænksomme og giver stof til eftertanke. Der er enkelte svipsere imellem, som jeg ikke brød mig om, fordi der manglede struktur og overblik – men overordnet set er det som tidligere nævnt en fornuftig digtsamling vi har med at gøre.

Skal man kritisere denne digtsamling for noget må det være, at teksterne ikke indeholder de helt store overraskelser; det er på mange måder en typisk og forudsigelig Peter Laugesen-bog, der i mine øjne ikke tilføjer forfatterskabet nye eller væsentlige kvaliteter.

Det til trods synes jeg faktisk, at Peter Laugesen har skrevet en udmærket digtsamling, hvor flere af digtene er både glimrende og velskrevne, men hvor de fleste desværre ikke hæver sig over gennemsnittet.

”Der er ingen til stede kun ordene i flok som dyr på vej” er en bog, der nok er læseværdig, men ikke uforglemmelig, og derfor lander jeg på en middelmådig vurdering for en digtsamling, der ganske vist er værd at bruge både tid og penge på, men som ikke for alvor gjorde et uudsletteligt indtryk på denne anmelder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter