0 kommentarer

Vi var fiskere af Chigozie Obioma

af d. 11. september 2016
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

311

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7129-839-0

Originaltitel

The Fishermen - oversat af Ninna Brenøe

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Den nigerianske forfatter Chigozie Obioma (født 1986) brød igennem den litterære lydmur, da han i 2015 udgav sin roman ”Vi var fiskere” (udgivet i Danmark i 2016). Romanen var i 2015 nomineret til Man Booker-prisen, er blevet oversat til hele 22 sprog – og så har ”Vi var fiskere” for øvrigt høstet særdeles pæne anmeldelser i de fleste danske medier.

”Vi var fiskere” foregår i byen Akure i Nigeria i 1990´erne.

Bogen følger familien Ugwu, der består af et forældrepar og deres 6 børn: Ikenna, Boja, Obembe, Benjamin, David og Nkem.

Børnenes far arbejder i Nigerias Centralbank og bliver i 1996 forflyttet til en afdeling af banken, der ligger i byen Yola i det nordlige Nigeria. For, at børnene ikke skal skifte skole og rykkes op med rode, bliver moderen og de 6 børn boende i Akure, mens faderen arbejder i Yola og med jævne mellemrum kommer hjem for at besøge familien.

Mens familiens overhoved befinder sig i Yola for at arbejde forandres både familiens struktur, og drengenes opvækst bliver markant anderledes, end nogen kunne have forventet.

Brødrene får mere frihed, mens faderen er borte, og de benytter denne frihed til at gå på opdagelse, men mest af alt bruges tiden på at fiske i den nærliggende Omi Ala-flod, hvor brødrene en dag møder den gale mand Abulu, der er kendt for at kunne forudse hændelser. Abulu fortæller drengene, at den ældste bror, Ikenna, en dag vil blive myrdet af sine brødre, og siden den dag forandres brødrenes indbyrdes forhold, idet Ikenna nu bliver bange for sine brødre og bliver tiltagende mere aggressiv og desuden isolerer sig fra resten af familien.

Abulu´s profeti ødelægger kort sagt familien og får katastrofale følger for både Ikenna, hans brødre og hans forældre. Hvad profetien medfører af dårligdomme må læserne af denne anmeldelse selv læse bogen for at finde ud af.

Romanens fortæller er Benjamin, der fortæller om hans egen og brødrenes opvækst i et Afrika, der op gennem 1990´erne er præget af voldsomme politiske, økonomiske og religiøse modsætninger, men som også rummer stor skønhed.

”Vi var fiskere” er på mange måder en udmærket bog, der har et godt plot.

Desværre synes jeg, det tager alt, alt for lang tid inden bogen for alvor bliver spændende, og jeg synes faktisk første halvdel af romanen forekommer både langtrukken og tung i måsen. Der er til gengæld fuld knald på bogens sidste del, og denne del redder faktisk bogen fra at få en dårlig anmeldelse af mig.

Bogen indeholder mange glimrende elementer: spænding, konflikter, smerte, historie og kærlighed, tunge emner, som ofte er spændende og også er temaer, de fleste kan relatere sig til.

Chigozie Obioma har skrevet en udmærket roman, som i min optik ikke er helt så fremragende, som landets aviser har udråbt den til at være – og det skyldes, at der sker for lidt i bogens første halvdel, og at starten derfor fremstår unødigt langmodig. Dermed ikke sagt, at det er en dårlig bog, for det er det ikke, bogen indeholder fine elementer, der dog ikke er nok til, at kompensere for den gumpetunge start.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter