0 kommentarer

Denne historie af Alessandro Baricco

af d. 23. juni 2011
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-04816-2

Originaltitel

Questa storia

 
Da lille Ultimo og hans far en dag i 1903 stod udenfor deres hjem og for første gang så et automobil køre forbi, forandredes deres liv sig for altid. Det var som fremtiden rakte en hånd imod dem, midt i denne udørk af utallige generationers forarmede bondeland. Ultimos far solgte umiddelbart efter sine 42 køer og åbnede en ‘Garage’, egnens første bilværksted. Snart skulle både far og søn blive begejstret af racerløb; men hvor det for faren handlede om bilerne og ræset, var Ultimo nærmest kun optaget af selve racerbanen og den orden, som den udtrykte.

Som ung konfronteredes Ultimo med krigens kaos og absurde meningsløshed. Slagmarker med millioner af døde, skyttegrave, stillingskrig, nervegas, pigtråd, hæslighed, død og kaos. Soldater, som ikke vidste hvad der er op og ned, retræte, desorientering blev til desertering, krigsret og skånselsløse henrettelser fulgte.

Senere emigrerede Ultimo til USA, hvor han blev chauffør for den unge russiske flygtning Elizaveta, som tilbød gratis klaverundervisning, hvis kunden besluttede sig for at købe et klaver. Elizaveta var imidlertid en løgnagtig svindler, som snød og bedragede sine kunder. Der opstod dog en vis intimitet mellem de to indvandrere, og Ultimo betroede hende sin drøm om en racerbane, som skulle være en realisering af hele hans liv.

20 år senere lykkedes Ultimos plan. En tidligere RAF-base i England blev ombygget til en racerbane med de 18 sving, som Ultimo allerede havde udtænkt som ung. Få år efter døde Ultimo …

Mange år senere, i 60’erne, møder vi igen Elizaveta, som i de mellemliggende år er blevet gift med en gammel tilbeder for siden at blive en styrtende rig enke. Hverken ægteskabet, elskerne eller rigdommen har dog gjort hende lykkelig og hun leder nu efter Ultimos racerbane, idet en detaljeret arbejdstegning er kommet hende i hænde. For et uhyrligt beløb får hun fundet og istandsat banen, som hun så gennemkører nogle gange, indtil hun har forstået hvad det var, Ultimo ville udtrykke.. Hun ser for sig, hvordan hun selv indgik i hans liv, og lykkelig over at have betydet noget for Ultimo beordrer hun racerbanen destrueret igen.

“Denne historie” er en fascinerende og dybt original fortælling om en mands livslange bestræbelse på at skabe orden i sit personlige kaos ved at udtrykke essensen af hele sit liv igennem en racerbane. Sikke en tanke.. Og om en aldrende kvindes forsøg på endelig at forstå ham og dermed give sit eget på mange måder forspildte liv en mening….

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter