0 kommentarer

Mother Russia af Robert Littell

af d. 16. november 2009
Info
 
Sideantal

241

Udgivet

1978

Originaltitel

Mother Russia

 

Den læser, der griber fat i ”Mother Russia” med ønsket om at få en indføring i landet som sådan, bliver nok lidt overrasket. ”Mother Russia” er nemlig en kvinde og langt fra en almindelig en af slagsen. Vi hører om hende som beboer i Moskvas sidste træhus.

Hertil bliver bogens egentlige hovedperson, sortbørshandleren og graffitiskriveren Robespierre Pravdin, nemlig henvist som boligsøgende i 1970ernes Moskva.

Sammen med den smukke, stumme Nadezhda og Mother Russia får Pravdin et gammelt manuskript i hænde. Det kan næppe omstyrte Sovjetstaten, men har dog betydning for en anset digters omdømme og snart går Pravdin planken ud for at få udbredt kendskabet til det fundne.

Trods en god hovedperson, glimrende bipersoner og en mængde gode indfald i en ret letfattelig historie er der alligevel en del ting, der kan irritere i denne roman.

Eksempelvis bliver satiren i Pravdins forsøg på at få lov til at markedsføre vatpinde i Sovjet strakt til et stykke over grænsen. Desuden irriteres man i begyndelsen over forfatterens brug af parenteser. Der er nok en pointe, men jeg fangede den ikke. Endelig er de sidste tyve siders dokumentation af den aparte Mother Russias mange breve til symaskinefabrikanten Singer simpelt hen ikke noget, man gider at læse på det tidspunkt, hvor bogen for så vidt allerede er sluttet.

Efter tre af de tidligste bøger i Littells produktion forstår jeg bedre, at der er en del af hans bøger, man ikke har villet udgive på dansk: Han er finurlig og idérig, men der går lidt for ofte hat og briller i det.

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter