0 kommentarer

Den tredje søster af Sara Blædel

af d. 9. februar 2020
Info
 
Sideantal

316

Udgivet

2018

ISBN

978 87 7200 557 7

Udgave

1. udgave

 

”Den tredje søster” er triviallitteratur af værste skuffe. Eller næstværste, i hvert fald. Sara Blædel springer her over alle de laveste gærder, en forfatter kan finde.

Trilogien, hvoraf ”Den tredje søster” (heldigvis) er sidste bind, startede ellers frisk og overraskende i ”Bedemandens datter”. Hvem har før hørt om en 40-årig dansk kvinde ved navn Ilka, opkaldt efter en tidligere derbyvinder, som må drage til USA for at overtage sin afdøde fars bedemandsforretning?

Sara Blædel øste gavmildt af de bizarre detaljer fra amerikanernes begravelsesritualer og fik oven i købet flettet både et lille krimiplot og lidt hyggesex ind i den syrede handlingsgang.

I bind 2, ”Ilkas arv”, tog kvaliteten og friskheden et gevaldigt dyk. Der gik sæbeopera i den, og som læser trættedes man af forfatterens mere og mere desperate forsøg på at chokere og overraske. I slutningen af ”Ilkas arv” genopliver Blædel Ilkas afdøde far, mens mange af dem, der hidtil har været skurke, nu pludselig er de sødeste mennesker i verden.

”Den tredje søster” fortsætter på samme lave niveau. Ilka, der i bind 1 var en ukuelig powerwoman, græder sig nu gennem medgang og modgang. Konstant løber tårerne, enten af følsomhed, afmagt eller i raseri; der går næppe en side, hvor Ilka ikke vræler. Det er utilgivelig dovenskab, når Blædel ikke orker at finde en større variation af følelsesmæssige udladninger frem af klichéskuffen.

Et andet udtryk for dovenskab er forfatterens jævnlige brug af førdatid. Hun lader handlingen springe en dag frem og starter så med hastigt at opremse, hvad der i mellemtiden er sket. Denne teknik er let at praktisere, men dræber al spænding og fremdrift.

I ”Den tredje søster” introduceres en fæl kristen sekt, der bygger på kvindeundertrykkelse, tvungen sex og morderisk vold. Det kunne måske have været spændende, hvis vi havde oplevet de grumme gerninger i realtid, men som altid lader Blædel handlingen foregå i tredjemands referat.

For yndere af letfordøjelige tv-serier og ugebladsnoveller er Sara Blædels bedemandsdattertrilogi givetvis gefundenes Fressen – det er jo ikke uden grund, at Blædel er blandt danskernes yndlingsforfattere. For alle andre, der ikke lader sig spise af med stortudende heltinder og pseudooverraskelser, må anbefalingen være at finde mere lødig litteratur.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter